Google | Mapy

Vzpomínáte na Latitude? Google oživil sdílení polohy v rámci Maps

  • Google umožní sdílet polohu s vybranými kontakty v rámci Maps
  • Sdílet bude možné kompletní trasu i s dobou příjezdu
  • Funkce bude dostupná pro Android i iOS

Google nabízel od roku 2009 do roku 2013 službu Latitude, která umožňovala jednoduché sdílení aktuální polohy s přáteli či rodinou. Tuto funkci však ukončil s příchodem sociální sítě Google Plus, která měla nahradit také Latitude. To se však příliš nepovedlo ať už vinou malého počtu uživatelů sítě nebo odlišnou funkčností. Nyní Google vrací sdílení polohy v podobě, kterou známe z Latitude v rámci aplikace Maps.

Vypočítá čas příjezdu

Funkci postupně Google zpřístupní všem uživatelům aplikace na telefonech s Androidem i iPhonech. Sdílení bude probíhat tou nejjednodušší cestou, kdy lze přímo z menu vybrat možnost Sdílet polohu a následně zvolit kontakty, kteří budou mít k tomuto údaji přístup. Toto je základní možnost, kterou lze využívat například v rámci domácnosti, kdy budou mít rodiče neustálý přehled o poloze svého dítka.

Google však přidal i funkce, které původní Latitude nenabízel. První z nich je omezení času, po který bude poloha sdílena, což se hodí třeba při příjezdu na schůzku. Svoji polohu na cestě můžete svěřit komukoliv například na půl hodiny a po této době se sdílení deaktivuje. Dobu sdílení lze omezit na 15 minut až 3 dny.

Novinkou je také možnost sdílet kompletní trasu, kdy mohou další uživatelé sledovat nejen polohu, ale Google naservíruje také dobu příjezdu. Když potom uživatel dorazí na místo, sdílení polohy se automaticky deaktivuje.

Pro kontakty i přes odkaz

Sdílení polohy přes Google Maps lze využít nejen v případě, že příjemce vlastní telefon s nainstalovanou aplikací. Polohu totiž lze odeslat nejen kontaktům v rámci platformy Google, ale také jako běžný odkaz. Ten půjde následně otevřít i v běžných mapách na webu, které budou v brzké době pro novou funkci připraveny.

Pokud svoji polohu nasdílíte, aplikace vás bude informovat o tom, že ji někdo sleduje a stejně tak nabízí možnost pro rychlé ukončení sdílení. Ostatně Google si je vědom citlivosti tohoto údaje a přímo v aplikaci radí, že by měl uživatel svoji polohu sdílet pouze s blízkými lidmi a těmi, kterým věří. Sdílení pomocí odkazu potom bude omezeno kratší dobou, kterou Google přesně nespecifikoval.

Waze a Trusted Contacts

Sdílení polohy není pro mobilní aplikace Googlu žádnou novinkou. V minulosti jsme funkci mohli využívat nejen v rámci Latitude a Google Plus, ale aktuálně ji Google nabízí třeba v navigační platformě Waze. I ta umí odeslat buď v rámci aplikace nebo jako běžný odkaz polohu a tu poté sledovat v reálném čase.

Na konci roku navíc Google přišel s aplikací Trusted Contacts, která má pomáhat v případech nouze. Z kontaktů si uživatel může vybrat svoje nejbližší, kterým potom může sdílet svoji polohu v případě, kdy potřebuje pomoc. Aplikace je zatím dostupná pouze na Androidech.

Sdílení polohy v rámci Google Maps dorazí během následujících týdnů všem uživatelům aplikace, a to jak pro Android, tak iOS.

Diskuze (6) Další článek: NASA začala pracovat na rychlém vesmírném internetu, spojení budou zajišťovat lasery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,