Netflix | Amazon

Vznikla nová protipirátská aliance. Amazon, Netflix a další budou bojovat s nelegálním streamováním

Třicet tvůrců kreativního obsahu a internetových videoték se rozhodlo spojit a založit alianci pro boj s pirátstvím. Projekt nese jméno ACE – Aliance pro kreativitu a zábavu (Alliance for Creativity and Entertainment) a zahrnuje největší hráče na trhu jako jsou Amazon, Netflix, HBO nebo Twentieth Century Fox.

Cílem ACE je podle tiskové zprávy začít pořádně a efektivně bojovat s nelegálním šířením filmů a seriálu, což je věc, která na internetu neustává. Aliance zaměstná experty na autorské právo a šíření digitálního obsahu a bude spolupracovat s americkou asociací filmové tvorby. Zároveň bude všechny své materiály předávat orgánům činným v trestním řízení.

Aliance tvrdí, že čím víc digitální zábavní trh roste, tím víc roste i riziko pirátství. Jen za minulý rok měly streamovací servery s nelegálním obsahem 21,4 miliard návštěv. Sofistikovanost útoků se také zvyšuje.

Například letos v dubu se seriál stal předmětem výkupného. Hacker vystupující pod jménem Dark Overlord tehdy ukradl celou novou sérii seriálu od Netflixu Orange in the New Black a hrozil, že pokud nedostane co chce, umístí epizody na internet.

Netflix tehdy požadavky odmítl. Částečně proto, že nevěřil, že hacker epizodami skutečně disponuje. Nicméně disponoval a většina celé série se ocitla veřejně na internetu. Minulý měsíc se pak obětí podobného útoku stalo studio Disney. Oba dva případy nyní vyšetřuje FBI.

Jaké konkrétní kroky chce aliance v boji s podobným pirátstvím podniknout, zůstává zatím nejasné, nicméně s tolika velkými jmény v týmu je jisté, že bere věc vážně.

Diskuze (17) Další článek: Zdeněk Cendra z CDN77: v segmentu doručování obsahu chceme mít 1 % z celosvětového trhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,