Vyzkoušeli jsme Google Music Beta [video]

Webové hudební úložiště a přehrávač Google Music Beta má za sebou už nějaký měsíc uzavřeného testování. I když je oficiálně k dispozici pouze pro USA, můžete ho vyzkoušet.

Službu Music Beta představil Google na letošní vývojářské konferenci I/O. Jedná se o základní kámen nového hudebního ekosystému, a jelikož je to Google, je celý postavený na webu. Music Beta je internetové úložiště pro vaše hudební skladby, webový přehrávač a zároveň synchronizační služba svázaná s Androidem – s mobilním řady 2.2 a s tím tabletovým řady 3.1.

Music Beta je v současné době ve fázi uzavřeného testování, přičemž pozvánku získají pouze majitelé americké IP adresy. To je nicméně poměrně slabá překážka, službu si tedy v podstatě může vyzkoušet s trochou píle naprosto každý, sic pravděpodobně poruší podmínky.

 

Úložiště pojme až 20 000 hudebních nahrávek, které do systému dostanete pouze jednou cestou – pomocí jednoduchého správce pro Windows a Mac OS X. Ten poběží na pozadí operačního systému a bude sledovat změny ve zvolených složkách, knihovně Windows Media Playeru nebo iTunes. Nové skladby pak pošle na servery Googlu. Jedná se pouze o jednosměrnou synchronizaci, pokud tedy smažete skladbu nebo třeba rovnou celé album uvnitř webového rozhraní, na pevném disku o nic nepřijdete. A stejně tak pokud smažete něco na pevném disku, neprojeví se změna na internetu.

etup 1.png instalace.png instalace.png instalace.png instalace.png instalace.png
Od získání pozvánky až po nahrání skladeb z počítače...

Internetový přehrávač na první pohled vypadá, že používá čisté HTML, nicméně podobně jako v případě Groovesharku se neobejdete bez Flash Playeru, který je umně skrytý pod nánosem Javascriptu a dalšího kódu.

google music beta.png
Přehrávač Google Music Beta v prohlížeči – používá Flash Player

Webové rozhraní vám umožní základní správu, úpravu ID3 tagů a tvorbu playlistů, které se synchronizují přímo na propojený Android.Docela zajímavou specialitou je také tvorba inteligentních seznamů skladeb podle analýzy obsahu. Pokud takový playlist vytvoříte na základě vybrané skladby, Google do něj vloží veškerou podobnou muziku z vaší databanky.

Pokud si tedy vyberete dynamickou rytmickou skladbu, v podobném ražení bude celý nový seznam. Hodí se to zejména pro ty, kteří se sluchátky v uších vyráží třeba na podvečerní běh.

Google Music Beta v mobilu

Cokoliv nahrajete do Music Beta, bude dostupné i ze svázaného mobilního telefonu s Androidem 2.2 a 3.1 s nejnovější verzí nativního hudebního přehrávače. V katalogu se pak tedy vedle sebe načtou jak lokální skladby, tak v podobě odkazů i ty serverové. Vy v podstatě nic nepoznáte – snad jen při spuštění přehrávání se nejprve roztočí kolečko a skladba se začne ukládat do vyrovnávací paměti.I „cloudová“alba nicméně můžete stáhnout pro případ, kdy budete mimo datovou síť a nechybí ani filtr, který zobrazí pouze lokální skladby.

android nastaveni.png  android nastaveni.png  android nastaveni.png  android prehravani.png
Nastavení nejnovějšího oficiálního hudebního přehrávače, které se aktivuje s Music Beta, a signalizace cachování při snaze o přehrání skladby na internetu. Tento přehrávač nemusí být součástí vašeho telefonu – po aktivaci si ho můžete stáhnout z Marketu, pokud váš telefon splňuje požadavky a používáte oficiální ROM. Nemusíte být v USA, i když v případě nekompatibility právě tuto podmínku Market oznámí. Testováno na Nexusu S s českou SIM, lokalizací a IP adresou. Po síti se nicméně pohybují i neoficiální instalační APK balíčky.

Aplikace z Marketu nebude dostupná pro zařízení s rootem a neoficiální ROM

A jen tak na okraj, telefony s neoficiální ROM a rootem mají smůlu, aplikaci na ně totiž oficiální cestou z Marketu nedostanete. Důvod je zřejmý – případný DRM a další ochrany, které by mohl majitel telefonu s administrátorskými právy omezit nebo rovnou vypnout.

Google Cloud Beta je pouze prvním pilířem budoucí hudební služby Googlu. Díky svému aktivnímu vývoji se jedná o aplikaci s mnoha přetrvávajícími nedodělky, pokud ale chcete mít svůj hudební archiv kdekoliv při sobě – tedy kdekoliv budete mít internet, stojí přinejmenším za vyzkoušení.

Bude se hodit

Diskuze (41) Další článek: Asus WX-Lamborghini: myš pro automobilové nadšence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,