Vivaldi

Vyšla nová verze prohlížeče Vivaldi. Přinesla změny vzhledu a vylepšila gesta myší

Vivaldi je prohlížečem, za kterým stojí původní vývojáři Opery. Snaží se jít ve stopách původně norského (a pomalu čínského) prohlížeče, a tak přidává funkce, které u konkurence v základu většinou nevidíme. Aktuálně vyšla verze s označením 1.3, která přinesla tři větší novinky.

První z nich jsou barevné motivy, které mohou zcela proměnit vzhled prohlížeče. V základu si uživatel může zvolit některý z osmi připravených vzhledů, pokud se však ani jeden nezalíbí, lze si navrhnout vlastní. Přitom není třeba zůstávat pouze u změny barev, upravit lze také zaoblení prvků nebo průhlednost karet.

Velkého vylepšení se také dočkaly gesta myší, která slouží pro snadnější ovládání. Tvůrci slibují velké zrychlení jejich rozpoznávání v nové verzi a také jejich větší počet. Ke gestům lze nyní přiřadit až 90 akcí v prohlížeči.

Zapomenout nesmíme ani na úpravu komunikace prostřednictvím protokolu WebRTC. Ten ve výchozím stavu předává webovým službám vedle veřejné adresy také tu místní v lokální síti. Vivaldi se nyní může postarat o její skrytí.

Kromě těchto změn došlo k opravení mnoha chyb a vylepšení celkového výkonu, především potom ve verzi pro Linux.

Diskuze (28) Další článek: Populární klon Kickass opět ožil. Jenže pozor! Stojí za ním podvodníci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,