Software | Počítače | Virtuální realita

VRScore PC a VRTrek: první profesionální měřící nástroje pro virtuální realitu

V případě výkonu počítačů po stránce procesoru, grafické karty, pamětí nebo disku je k dispozici velká spousta nástrojů, které lze použít pro měření. Mezi nejznámější patří Aida64, 3DMark, PCMark a spousta dalších. Konečně jsme se ale dočkali i prvních nástrojů pro měření jak počítače, tak i brýlí pro virtuální realitu.

Valve sice nabízí jednoduchý test výkonu počítače, který ukazuje, jak na tom vaše sestava je ve VR, v případě VRScore PC od Basemarku jde ale i o kombinaci softwaru a hardwaru.

VRScore-PC-Screenshot-01.pngVRScore-PC-Screenshot-02.pngVRScore-PC-Screenshot-03.pngVRScore-PC-Screenshot-04.pngVRScore-Trek-tn.jpg
Ukázky z programu a hardwarový snímač pro brýle

Samotný software běží na moderním enginu CryEngine s podporou DirectX 11 a 12, přičemž měření lze provést bez brýlí i s brýlemi. Mezi podporovanými systémy je zatím HTC Vive, Oculus Rift, OSVR HDK2 a další kompatibilní s OpenVR SDK.

Pokud máte systém pro virtuální realitu, lze v kombinaci s jednoduchým optickým hardwarem, který se připojuje k počítači přes zdířku pro mikrofon, měřit odezvu displeje v brýlích. Přesnost je přitom více než dostačující – 0,2 ms s odezvou 8 mikrosekund. Díky tomu je přístroj schopen zachytit jakékoli zahozené snímky a dobu zpracování obrazu v brýlích (aplikace -­ foton).

VRScore bude k dispozici i ve verzi zdarma ve druhém čtvrtletí tohoto roku, ceny pokročilejších placených verzí, které budou mít i hardwarový snímač, zatím nebyly oznámeny.

Váš názor Další článek: Programátoři z Netflixu vyvinuli MindFlix. Oblíbený seriál spustí pouhou myšlenkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,