Apple | Historie | Operační systémy

Vraťte se do dob mladého Steva Jobse a vyzkoušejte si Macintosh v prohlížeči

  • Tyto aplikace udělaly z Applu legendu
  • V dobách, kdy Windows ještě nic neuměly, Macintosh vládl
  • Vyzkoušejte legendární MacPaint, MacWrite a další

Webové skladiště Archive.org už dávno neslouží pouze k zaznamenání, jak se v průběhu let měnily webové stránky – třeba naše Živě.cz, které jeho indexovací robot Wayback Machine navštívil v posledních osmnácti letech hned 2 197×, ale archivuje i staré audiovizuální nahrávky, prehistorické osmibitové a jiné hry a programy.

Bez nadsázky lze tedy konstatovat, že se Archive,.org skutečně stává největším digitálním archivem svého druhu.

A nyní se opět o něco více nafouknul, jeho správcové na něm totiž publikovali několik desítek starých aplikací a her pro jablečnou platformu. Uvnitř webového emulátoru, aniž byste museli cokoliv instalovat, si zároveň můžete vyzkoušet dvě prehistorické verze MacOS ještě z dob, kdy se mu říkalo prostě jen System.

Vyzkoušejte si historický Apple System 6

V nabídce je System 6 (6.0.8) a System 7 (7.0.1). Zatímco osmá řada jablečného OS se na trhu poprvé objevila v roce 1988 a poslední upgrade 6.0.8 pochází z dubna roku 1991, sedmá generace dorazila krátce poté a nesla se v duchu pomalého úpadku Applu. Poslední aktualizace totiž doputovala v roce 1997, kdy se jablečná korporace již pohybovala nad propastí krachu a zachránil ji teprve návrat Steva Jobse a mimo jiné také finanční injekce od konkurenčního Microsoftu.

923671773
Katalog legendárních jablečných aplikací z 80. let. Všechny si je můžete vyzkoušet přímo v prohlížeči.

Legendární MacPaint nebo třeba MS Basic

Vyjma systémů tu jsou ale především ony aplikace, pod kterými jsou podepsány ty největší legendy z Cupertina. Za zmínku stojí třeba MacPaint Billa Atkinsona, který byl ztvárněn snad ve všech hollywoodských snímcích o Applu, nebo třeba MacWrite z roku 1985 od Encore Systems.

Nechybí samozřejmě ani jeden z největších dodavatelů softwaru pro jablečnou platformu – už zmíněný Microsoft. Spustit si tedy můžete jak jeho Microsoft BASIC 2, tak třeba Microsoft Chart 1.0 a Microsoft Flight Simulator 1.02 z roku 1986. Nutno podotknout, že první verze se na trhu objevila už v roce 1982 pro iBM PC.

Takže konec řečí a hurá na Archive.org zkoušet, jak se před třiceti lety pracovalo na jablečných počítačích.

Diskuze (7) Další článek: Brýle pro virtuální realitu Lenovo vydá v létě, útočit chce také cenou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,