V Norsku už se dostal podíl elektromobilů na 37 %, v prodeji je celkem 15 různých modelů

Norsko už spoustu let patří mezi země se silnou podporou přechodu na elektromobily a zbavení se automobilů se spalovacími motory. Tomu odpovídají i aktuální čísla, která ukazují, že se v Norsku elektromobilům opravdu daří.

Na přelomu roku se na silnících Norska vyskytovalo už přes sto tisíc elektromobilů, přičemž se jednalo celkem o 15 různých plně elektrických modelů, které jsou dostupné od různých výrobců jako Nissan, Tesla a dalších. Mezi nejprodávanější elektromobily patří Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf, a Tesla Model S.

Klepněte pro větší obrázek
Podíl nových elektromobilů v Norsku (Zdroj: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz, CC BY-SA 4.0)

Velký podíl tvoří také ještě hybridní vozy, které mají jak spalovací motor, tak i elektromotor s baterií. Podle dat z ledna tohoto roku se podíl všech dohromady dostal nad 37 %. Pokud jde o prodeje nových vozů, Norsko očekává, že do konce tohoto roku bude více než polovina vozů napájená pouze elektricky a do roku 2025 se tak podaří splnit cíl v podobě stoprocentního podílů elektromobilů s nulovými emisemi.

Klepněte pro větší obrázek
Počty registrovaných elektromobilů v Norsku v průběhu let (Zdroj: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz, CC BY-SA 4.0)

Norsko tak slouží jako skvělá ukázka, že to jde, byť s trochou pomoci od státu v podobě daňového zvýhodnění, které má ale rozhodně výrazné ekologické opodstatnění.

Diskuze (46) Další článek: Google začal nabízet karty Nvidia Tesla K80 v cloudu, můžete si pronajmout jejich vysoký výpočetní výkon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,