Vědci z USA vyvinuli „dřevěné“ desky plošných spojů. Jsou ekologické

Vědci z Wisconsinské university vyvinuli ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství novou ekologickou technologii výroby desek pro plošné spoje. Namísto dosavadních a v přírodě těžko odbouratelných materiálů použili upravenou celulózu.

Kdyby z takového materiálu byl vyrobená deska třeba uvnitř běžného telefonu, vzhledem k biologickému původu se o ni ve vlhčím prostředí během několika dnů až týdnů zcela postarají houby a další mikroorganismy.

318857699 910202306
Podpůrná deska z transparentní celulózy a její postupné odbourávání působením mikroorganizmů

Aby se vám deska z celulózy nerozpadla přímo ve funkčním telefonu, je chráněná vrstvou epoxidu. K ekologicky šetrné degradaci tedy dochází až za přímého působení živlů – vody, Slunce aj. třeba na separační skládce, kde se podobné desky promění v hnojivo.

Podobná technologie by jednou mohla přispět k trvalé udržitelnosti zdrojů a lepší recyklaci, současné drobné elektroniky je totiž v oběhu stále více, přičemž její trvanlivost se pohybuje vzhledem k zastarávání a záruce v řádu několika málo let. S příchodem IoT ke všemu budou tištěné spoje už opravdu naprosto ve všem, po biologicky odbouratelných komponentech tedy může časem výrazně vzrůst poptávka.

 

Diskuze (36) Další článek: Google Roboto je open-source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,