Vědci dokážou nabít iPod pomocí citrónů a rýžového pole

Každý ví, že alternativním zdrojem energie je třeba fotovoltaika. Pak tu jsou ale ještě mnohem exotičtější zdroje – živé organizmy. Spočítejte si, kolik trávy potřebujete na běh PC.

Současná úroveň lidské technologie nabízí hned několik typů alternativních zdrojů elektrické energie. Pokud máte zahradu, můžete si postavit malou větrnou elektrárnu. Pokud vám kolem domu teče potok, můžete si postavit hydroelektrárnu. No, a pokud máte dostatečně velkou střechu, doslova se vybízí k fotovoltaice.

Baterie z citrónů

Naprosto samostatnou kapitolou je ale bioelektřina, jejímž původem jsou všudypřítomné procesy v živých organismech. Bratři Wachovští se snažili své publikum přesvědčit, že každý člověk vydá za nějaký ten galvanický článek, takže stačí poskládat miliardu lidí do sériového obvodu a stroje mohou ovládnout svět. Přestože by to pro ně bylo asi to nejméně efektivní řešení, je na tom mnoho pravdy.

Zdrojem energie skutečně nemusí být pouze tradiční mechanický generátor, chemická reakce v bateriích. nebo fotovoltaický článek, ale naprosto tuctová biochemická reakce mezi kovem a šťavnatou a kyselou dření ovoce.

Pokud jste měli na základní škole schopného učitele fyziky, jistě vám předvedl, co udělá voltmetr, když jej zapojíte do jablka. Naměří elektrické napětí. Nemusí to být hned jablko, ale třeba brambora, rajče nebo nejčastěji šťavnatý citrón. Zapojte několik citrusů do sériového obvodu a ejhle, už máte k dispozici pár voltů a slabý proud, který rozsvítí diodu.

Tímto experimentem jistě oslníte známé a diváky na YouTube, na kterém ostatně podobných videí najdete celou plejádu, bioelektřina z živých organizmů je však skutečné téma i pro nejednu současnou výzkumnou univerzitní laboratoř. Je tedy klidně možné, že jednou nebudeme řepku olejnou pěstovat pouze na výrobu konvečních biopaliv, ale že přímo mezi záhonky bude ze země trčet transformátorové stanice.

Toto video je spíše pro pobavení

Máte obří zahradu? Vyrobí elektřinu pro počítač

Jedním z průkopníků absolutně čisté bioelektřiny je mladý nizozemský startup Plant-e, který vedou vědci z tamní univerzity ve Wageningenu. Jejich úkolem je vyvinout takovou technologii, která by se svou efektivitou vyrovnala konvenčním zdrojům elektrické energie.

Inženýři z Plant-e nezapojují po vzoru YouTube do obvodu citróny, brambory, banány a jiné dobroty, ale využívají zvodnělé půdy prorostlé kořenovým systémem. Zeleň produkuje v zemi odpad, který konzumují mikroorganizmy a při těchto procesech se uvolňují elektrony. Pak už jen stačí do hlíny zapíchnout elektrody a zkontrolovat napětí.

Skutečnost je samozřejmě poněkud složitější, ale v současné době lze tímto způsobem získat z jednoho metru čtverečního hojně zavlažované květeny asi 0,4 wattů. Vědci z Plant-e však věří, že se brzy dostanou až na úroveň 3,2 wattů z jednoho metru čtverečního zeleně a to už začíná být zajímavé i v ekonomické rovině.

Tento biologický systém má totiž jednu výhodu – v oblastech s hojnými děšťovými srážkami se jedná prakticky o bezúdržbové zařízení, které by mohlo s rostoucím výkonem doplnit právě tolik typickou střešní fotovoltaiku, nemluvě o kilometrech čtverečních asijských rýžových polí, která v sobě také skrývají ohromné množství nevyužité bioelektřiny.

Plant-e elektrárna.png
Patnáctimetrové travní políčko už má dostatečný výkon na to, aby dokázalo nabíjet třeba chytrý mobilní telefon. Na snímku je první experimentální půdní elektrárna.

Jednoho dne se tedy možná dočkáme bioelektrického adaptéru pro mobilní telefon, který namísto do zásuvky zapíchneme do nejbližšího květináče. Pokud to chcete zažít už dnes, budete ale muset rozbít hodně prasátek. Bioelektrárna od Plant-e totiž není nikterak levná. První exemplář, který vyrostl na střeše nizozemské univerzity, přišel autory na částku patnáct tisíc korun za metr čtvereční, výhledově by však měla cena mnohonásobně poklesnout.

Aby vám to při dnešním výkonu stačilo na běžný chytrý telefon, potřebovali byste okolo deseti metrů čtverečních, časem ale bude stačit pouhý jeden metr a leckdo už s troškou nadsázky jistě uvažuje o květináči s kaktusem, který bude mít na boční straně nabíjecí micro USB konektor. To je ale zatím pouhé sci-fi.

Plant-e globus.png
Glóbus se roztočí díky elektřině z živých rostlin

Zájemci se zatím musejí spokojit jen s jednou jedinou hmatatelnou hračkou od Plant-e. Jedná se o jednoduchý elektromotor, který roztočí maličký glóbus. Pokud nicméně uvážíte, že zdrojem energie je v tomto případě opravdu jen zeleň a její půda, stojí to přinejmenším za povšimnutí.

Kalkulačka: Kolik trávy potřebujete pro svůj počítač

Spočítejte si, jak velké rýžové pole byste potřebovali k výrobě elektrické energie pro váš počítač. Rýžové pole je podle autorů ideální, poněvadž je dostatečně zavlažované a jeho půda je plná živin a bakterií, které je přeměňují na energii.

Do textového pole napište příkon ve wattech.

 

 

Diskuze (25) Další článek: AMD představilo levný čtyřjádrový procesor FX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,