Umělá inteligence | Roboti

Ve Washingtonu se utopil bezpečnostní robot. Přehlédl schody do okrasného bazénku

Roboty a umělou inteligenci bychom neměli přeceňovat. Nyní ukázal jejich nedostatky bezpečnostní robot, který se v jednom z kancelářských komplexů ve Washingtonu utopil v okrasném bazénku. Pravděpodobně jeho systémy přehlédnuly schody do vody.

Šlo o model Knightscope K5, který může hlídat například parkoviště, rozsáhlé budovy nebo jakákoliv místa se zvýšeným počtem lidí. Jeho kamery vyhodnocují okolní dění a na podezřelé události může upozorňovat bezpečnostní personál. Detekce okrasných bazénů v interiéru však pravděpodobně do pokročilé výbavy nepatří. Kuriozitu zaznamenalo několik uživatelů na Twitteru a reagovala rovněž společnost Knightscope. Ta uvedla, že robot K5 je sice pokročilý, ale podvodní schopnosti mu zatím chybí.

Nemůžeme ale vyloučit ani druhou variantu. Možná jsou roboti o kus dál, než si myslíme, a jejich chování je tomu našemu mnohem blíž. Robota K5 tak třeba jen nemusela služba pochůzkáře již bavit a svoje utrpení ukončil takto. Stejně tak musíme brát v potaz možné psychické potíže robota, jež mohly vyústit v takto nešťastné řešení.

Takto to dopadne, když má umělá inteligence běhat přes překážky:

Diskuze (16) Další článek: Microsoft představil Path Guide. Appka „umí“ navigovat v budově a bez GPS i Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,