Software | Operační systémy | Windows 10 | Aktualizace | Tipy

Už jen tři dny! Neotálejte s přechodem na Windows 10, jinak budete platit

  • Chcete-li využít nabídku přechodu na Windows 10 zdarma, tak už neotálejte
  • Zůstávat u starších verzí systému nemá pro většinu běžných uživatelů smysl, musí k tomu být nějaké specifické důvody
  • Microsoft nabídku bezplatného přechodu neprodlouží

Pokud zvažujete využít bezplatný přechod na operační systém Windows 10 ze starších verzí 7 nebo 8.1, už moc neotálejte a upgrade proveďte nejlépe hned. Nabídka bezplatné aktualizace totiž vyprší v pátek 29. července 2016, což už je za tři dny.

Nabídka bezplatného přechodu na Windows 10 ze starších byla nastavena přesně na rok od uvedení Windows 10 na trh. Cílem bylo akcelerovat zájem o nový systém a dostat na něj co nejvíce uživatelů. Ačkoli plán, že Windows 10 bude do tří let na miliardě zařízení, Microsoftu zjevně nevyjde, je systém poměrně úspěšný a po roce už běží na 350 milionech zařízení.

Microsoft už dříve ujišťoval, že termín bezplatného přechodu na Windows 10 neprodlouží. Pozdější upgrade vyjde na necelé tři tisíce korun pro verzi Home.

Proč přejít na Windows 10

Nehledě na povrchní a ve finále nepříliš důležité aspekty, jako je modernější design či přepracovaná nabídka Start, jde především o to, že dostanete nejnovější a nejmodernější systém Windows. Navíc už rok zaběhnutý a bez problémů funkční. Optimalizace, bezpečnost, připravenost na budoucí hardware... to vše hraje ve prospěch Windows 10.

420855731
Windows 10 a jejich slavná nabídka Start. Ta si vzala dlaždice z Windows 8, ale jinak zůstává v podobě blízké Windows 7

Microsoft přitom změnil strategii a Windows 10 mají být „na dlouhou dobu poslední verzí systému Windows“ - systém bude průběžně vylepšován a doplňován o nové funkce, jeho celková životnost by měla být daleko delší než u předchozích verzí.

Nemá tedy valný smysl zůstávat u stárnoucích Windows 7, kterým za pár let vyprší podpora a začnou se objevovat problémy s nekompatibilitou a chybějícími funkcemi. Obzvlášť když je důvodem jen to, že jste na Windows 7 zvyklí a nechcete nic měnit. Změny v běžném ovládání systému nejsou nijak zásadní a na lehce rozdílný design si za pár dní zvyknete.

A je celkem nadějné, že se postupně rozšíří i nabídka univerzálních aplikací pro Windows 10, které na starších systémech už nespustíte.

Nějaké drobné problémy samozřejmě nastat mohou, toto jsou nejčastější:

Jak přejít na Windows 10

Bezesporu už vás dost intenzivně upozorňuje aktualizační aplikace. Stačí se řídit jejími pokyny, nechat na pozadí stáhnout instalaci, spustit ji a počkat... Po upgradu zůstanou vaše data zachována, stejně tak nainstalované programy. Fungovat už ale budete v novém systému.

1469027894_gwx_countdown_kjsfb_story.jpg
Microsoft už v aktualizační aplikaci spustil dokonce i odpočet, to už opravdu nemůžete přehlédnout (zdroj: Neowin)

V případě, že se vám nabídka nabídka neukázala (například z důvodu vypnutých aktualizací či dřívějšího zákazu), můžete si aktualizační aplikaci stáhnout a spustit sami. Microsoft každopádně upozorňuje, že po 29. červenci aplikaci deaktivuje a již nebude fungovat. Že si ji teď stáhnete a upgrade necháte na později proto není řešení. Nepomůže ani stažení ISO obrazu, nedostali byste při upgradu platnou licenci.

Pokud byste chtěli při této příležitosti začít s čistým systémem, můžete ho po provedeném upgradu zresetovat do výchozího nastavení (v tom případě přijdete o data a aplikace, budete mít ale zcela čistý systém).

Když by vám nový systém přece jen nevyhovoval, můžete se vrátit zpět. Záložní kopie vašeho původního systému zůstane na disku nejméně 30 dní. Pokud víte, že se vracet nechcete, můžete v nástroji Vyčištění disku tuto zálohu smazat a ušetřit několik gigabytů prostoru.

Jakou verzi dostanete

Podle toho, jaký máte stávající systém, dostanete i ten nový. Verze rozlišené podle 32/64 bitů zůstávají podle původního systému, to lze změnit až při čistém přeinstalování Windows 10 po proběhlém upgradu (při něm se ověří licence).

Původní systém nový systém
Windows 7 Starter Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic Windows 10 Home
Windows 7 Home Premium Windows 10 Home
Windows 7 Professional Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate Windows 10 Pro
Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 8.1 Pro for students Windows 10 Pro

Nabídka bezplatné aktualizace na Windows 10 pro vás nemusí být přístupná v případě, že máte podnikové verze Windows 7/8.1. Dále můžete narazit, pokud váš počítač nesplňuje minimální hardwarové nároky - takových případů bude ale minimum, protože se nijak neliší od požadavků pro Windows 7/8.1.

Pro pořádek: minimální hardwarové požadavky zahrnují procesor s taktem alespoň 1 GHz, minimálně 2 GB RAM, alespoň 16 GB místa na disku a displej s rozlišením 800 × 600 bodů. Grafika musí podporovat alespoň DirectX 9.

Co bude dál

Hned za pár dnů dostanete novou dávku funkcí, 2. srpna totiž bude uvolněna velká výroční aktualizace pro Windows 10. Představuje něco podobného jako byl přechod z Windows 8 na 8.1, tedy nezanedbatelnou porci inovací.

Diskuze (231) Další článek: Akcie Nintenda se propadají. Investoři zjistili, že firma nevydala Pokémon Go

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,