CES 2017 | Roboti | Startupy

Unikátní stavebnice vám umožní postavit robota z koulí

CellRobot je modulární stavebnice, kterou vyvíjí skupina mladých čínských geeků sdružených do startupu Key Tech. Se svým vynálezem vybrali přes sto tisíc dolarů na Kickstarteru a nyní už finální produkt předvedli na výstavě CES 2017.

Základním stavebním prvkem této stavebnice jsou koule. Jsou rozděleny na poloviny, které se dají vzájemně otáčet integrovaným servomotorem. Koule se spojují zámky na povrchu a můžete si tak sestavit prakticky libovolný tvar robota. Zatím slouží především k výuce a na hraní, s různými přídavnými moduly by ale mohl být i užitečný.

DSC_6102.JPGDSC_6105.JPGDSC_6107.JPGDSC_6099.JPGDSC_6100.JPGDSC_6101.JPG
CellRobot na veletrhu CES. Je to prostě stavebnice, která se umí rozhýbat. Součástí jsou i kolečka nebo úchyt na stůl, můžete tedy postavit roboauto či pohyblivé rameno

Základem je tzv. srdce, neboli koule s řídící elektronikou. K němu se následně připojují další moduly zvané buňky. Z nich můžete tvořit pohyblivá ramena budoucího robota. Na buňky můžete připevnit kola, anebo třeba kameru. V budoucnu by moduly mohly přibývat. Výsledek pak můžete snadno ovládat skrze mobilní aplikaci, nebo si ho naprogramovat.

Co lze s robotem dělat nejlépe ukazuje video:

Stavebnice má otevřené API jako softwarové, tak hardwarové. To znamená, že si nové moduly můžete postavit sami.

Diskuze (3) Další článek: Seznam testuje nový e-mail. Do betatestu se může zapojit každý zájemce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,