Technologie | Google | Umělá inteligence

Umělá inteligence Googlu našla způsob, jak ušetřit za elektřinu v datacentrech

Velká datacentra denně spotřebují ohromné množství elektřiny. Většina z toho jde na chlazení, které je velice náročné. Některé společnosti jako Facebook to proto řeší tak, že svá centra rovnou postaví za polárním kruhem. Google na to jde jinak. Své umělé inteligenci DeepMind zadal úkol, aby zjistila, jak v těchto objektech ušetřit elektřinu.

118498179
Umělá inteligence DeepMind hledala způsob, jak ušetřit elektřinu v datacenterech

Výsledek? Umělá inteligence našla řešení, které ušetří 40 procent elektřiny. To je podle slov společnosti fenomenální výsledek. Když se započítají obvyklé ztráty, těchto 40 procent znamená 15 procent reálně ušetřené elektřiny. Vezmeme-li v potaz, že společnost v roce 2014 spotřebovala 4 402 836 MWh elektřiny, což je spotřeba téměř 400 000 amerických domácností, těchto 15 procent ušetří Googlu stovky milionů dolarů ročně.

Server The Verge informuje, že jeden z tvůrců DeepMind Demis Hassabis v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že umělá inteligence kontrolovala v datacentrech okolo 120 proměnných, které následně zanalyzovala a vyhodnotila. Dalším krokem teď bude rozebrat nová data a uvést je do praxe.

Google se však nezastaví jen u data center. Algoritmus je tak obecný, že může hledat řešení pro úspory elektřiny i v jiných zařízeních, například továrnách.

Diskuze (33) Další článek: Pokémon Go pro pokročilé: odhalte skutečný potenciál svých Pokémonů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,