Úložiště 4shared se pochlubilo, jakým způsobem hledá a blokuje warez

Některá webová úložiště vymýšlejí stále pokročilejší způsoby blokování ilegálního sdílení autorsky chráněných dat, aby se sama lépe bránila před tlaky autorských svazů. TorrentFreak aktuálně píše třeba o oblíbené službě 4shared.

Na serverech úložiště běží software, který používá open-source technologii Echoprint, která slouží k identifikaci hudebních nahrávek. Echoprint tedy vytvoří unikátní kontrolní součet, nikoliv však výpočtem z datového souboru, ale z hudebního obsahu. Pokud tedy jeden uživatel umístí na úložiště nahrávku ve FLAC a druhý třeba v MP3, MD5 cheksum těchto souborů bude pochopitelně naprosto odlišný, ale Echoprint pozná, že oba reprezentují jednu a tutéž chráněnou nahrávku.

Pak už je to snadné. Pokud se uživatel úložiště pokusí nějakou takovou nahrávku sdílet veřejně, jedná se o warez a 4shared soubor zablokuje.

Tento příklad je hlavně ukázkou používaných technologií a jejich možností, v praxi se totiž pirátská muzika stejně šíří v zabalených balících, jejichž kontrolní součet může být pokaždé jiný.

Diskuze (30) Další článek: Google znovu Microsoftu zablokoval YouTube pro Windows Phone

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,