Účty na Netflixu jsou komoditou pro černý trh. Koupit se dají za šest korun

Sdílení účtu na Netflixu je nativní funkcí – může být používán samotným uživatelem i dalším členem rodiny. Může se však snadno stát, že si vaše předplatné užívá ještě někdo další a možná se to ani nedozvíte. Vyplývá to ze zprávy bezpečnostní společnosti Symantec, která se zaměřila na byznys, který funguje převážně na hackerských fórech.

figure3_accounts.jpg

Prodejci nabízí na černém trhu účty na Netflix, Hulu i Spotify za velmi nízké ceny. Za jeden můžete zaplatit 0,25 dolaru, tedy asi šest korun. Podmínkou je však zákaz měnit heslo nebo účet předávat dál. Původní majitel by si mohl nechtěného návštěvníka všimnout.

Kromě přihlašovacích údajů však lze pořídit i celý generátor účtů na Netlifx. Ten je samozřejmě „generuje“ z databází kradených účtů nebo těch, které byly vytvořeny pomocí kradených platebních údajů. Jeho cena je 10 dolarů za týden nebo 30 dolarů napořád. Vzhledem k ceně je použití jasné – přeprodej takto získaných účtů.

A jak útočníci získají takové počty účtů, které mohou krmit generátory? Převážně s pomocí phishingu - ať už podvrženými stránkami, nebo aplikacemi, které se vydávají za oficiální klienty Netflixu. Podle Symantecu probíhala masivní phishingová vlna koncem ledna třeba Dánskem. Mnoho uživatelů obdrželo podvodný e-mail vydávající se za zprávy od samotného Netflixu. Cílem však bylo přesměrovat uživatele na přihlašovací formulář, odkud by útočníci získali přihlašovací údaje.

obrázek 064.jpg
Generátor účtů na Netflixu - napořád jej koupíte za 720 Kč

Že váš účet na Netflixu používá ještě někdo jiný lze poznat především podle doporučených filmů, jež se neshodují s těmi, které sledujete. Ochranou je především obezřetnost, kontrolování doručených e-mailů a také používání unikátních přihlašovacích údajů pro každou službu. Jen tak zabráníte tomu, aby útočník díky loginu z Netflixu pronikl i do e-mailové schránky.

Diskuze (13) Další článek: U nás máme appky na policejní radary, v Íránu na náboženskou policii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,