Třetí kolo ohrané písničky, brazilský soud opět zablokoval WhatsApp

Z blokování WhatsApp se v Brazílii pomalu stává malá tradice. Poprvé jej soudy nařídily odstřihnout v prosinci loňského roku, druhý případ se odehrál v květnu. Prvoinstanční soudy přikázaly operátorům zablokovat komunikaci na 72 hodin, v obou případech však vyšší soudy rozhodly o zrušení nařízení po uplynutí jednoho dne.

Třetí kolo blokování proběhlo včera, kdy soudkyně Daniela Barbosa rozhodla o blokování služby, tentokrát na neomezenou dobu. Důvodem byla stejně jako v předchozích případech nespolupráce Facebooku, vlastníka WhatsApp, při vyšetřování. S velkou pravděpodobností se tedy opět jednalo o šifrovanou komunikaci, k níž nemá Facebooku přístup a brazislký soud ji po něm vyžaduje. Soudkyně uvedla, že tím provozovatel ukazuje pohrdání brazilskými zákony. Informoval o tom The Guardian.

Zablokování komunikátoru tentokrát trvalo pouze několik hodin. Následně nařízení přehodnotil vyšší soudce Ricardo Lewandowski, který označil opatření za bezdůvodné.

K incidentu se na Facebooku vyjádřil také Jan Koum, CEO společnosti WhatsApp. Ten považuje další zablokování za šokující vzhledem k tomu, že předchozí dva případy byly vyššími soudy označeny za neoprávněné.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (5) Další článek: Chcete Macbook za šest tisíc? Pak si nainstalujte OS X na Chromebook od Aceru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,