Technologie | Hardware | Moorův zákon

Tranzistory se přestanou zmenšovat v roce 2021

Už od počátku osobních počítačů se pravidelně tvrdí, že Mooreův zákon je v ohrožení a v nejbližší době přestane platit. Nyní je ale situace trochu jiná. Asociace polovodičového průmyslu vydala svou aktualizovanou předpověď a ač se před pár lety zdálo, že zmenšování tranzistorů poběží dál, současná aktualizace předpovídá konec v roce 2021 po dosažení 10nm technologie.

Oproti předchozím odhadům nejde o nějaký technický problém, který se nakonec vždy podařilo vyřešit. Jde nyní o to, že to už nebude potřeba a další zmenšování tranzistorů nebude pro existující výrobce čipů ekonomicky smysluplné.

Aktuálně existují jen čtyři hlavní výrobci: Intel, TSMC, Samsung a GlobalFoundries. Přitom jen Intel a Samsung si i sami vymýšlejí, jak má čip vypadat. Standardem je vývoj procesorů bez vlastních továren (Apple, Nvidia, AMD a další), situace se změnila. Je možné, že se podaří jít od 10 nm, nebude ale takový tlak na zmenšování a přínosy nemusí vyvážit náklady. Proto se snaha přesune jinam.

Tak jako před lety začala být důležitá spotřeba čipů a začala stagnovat frekvence čipů, nyní přijde čas i konec zmenšování tranzistorů.

144299329
Výkon systému už nebudou diktovat jen použité komponenty,
ale také data procházející systémem

To ale neznamená, že Mooreův zákon je automaticky v ohrožení, ten hovoří o počtu tranzistorů na čipu, nikoli o jejich rozměrech. A trend pro budoucnost už můžeme vidět na pamětech - půjde se do třetího rozměru. Paměti byly vždy průkopníkem výrobních technologií. Jsou jednodušší s málo členěným procesorem a tak se na nich dá dobře experimentovat s novými technologiemi.

Už dnes se na trhu objevují paměti s 3D strukturou a do budoucna by například paměti 3D Xpoint měly sjednotit systémovou paměť i pevný disk.

Po roce 2020 se navíc dle současných odhadů začne už objevovat optické propojení čipů, které dále posune dostupný výkon při zachování výrobních rozměrů.

Zatím tedy Mooreův zákon nekončí, jen přichází další fáze, kde se důraz přesune od výrobní technologie a použitých frekvencí ke kvalitním návrhu čipu. Hrubou sílu rozměrů a frekvence tak nahradí promyšlená architektura. Ostatně v čipech pro mobilní telefony už takovou změnu můžete pozorovat.

zdroj: Semiconductor.org

Diskuze (17) Další článek: Známe podobu levnější karty RX 470, uvede ji Sapphire

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,