Bezpečnost | Bulvár a vtípky

Téměř čtvrtina českých uživatelů má na počítači překrytou webkameru

Na konci června proběhla médii minikauza, kdy se Mark Zuckerberg nechal vyfotit se svým Macbookem, na němž má přelepenou webkameru a také štěrbinu mikrofonu. To se neobešlo bez mnohých vtípků a rozporuplných reakcí především na sociální síti. Zareagovala také bezpečnostní společnost Kaspersky, která přispěchala s výsledky průzkumu, v rámci něhož se uživatelů na celém světě dotazovali na ochranu soukromí a osobních údajů.

Průzkum zahrnoval také bezmála 1 200 uživatelů z Česka, kteří odpovídali na otázky v několika kategoriích. Mezi nimi zaujala především informace o tom, že 23 % z nich zakrývá nebo přelepuje webkameru na počítači. Téměř třetina (31 %) tuzemských uživatel považuje za nejspolehlivější ochranu osobních dat odpojení úložiště od internetu. V případ záloh se samozřejmě jedná o ideální možnost. Odpojením například externího disku od počítače pak můžete předejít i případnému zašifrování záloh při napadení ransomwarem.

Mezi další kategorii otázek patřila ochrana soukromí na internetu. Devět procent respondentů uvedlo, že se vyhýbá stránkám jako Facebook nebo Google kvůli obavám ze sbírání osobních údajů. To je většinou poměrně zbytečné – většina sítí, které pracují s uživatelskými daty, nepotřebuje pro svoje analýzy registrované uživatele – stačí jim analytické doplňky, kterými je prošpikován internet.

Diskuze (38) Další článek: Procesory Kaby Lake jsou připraveny, první stroje dorazí na podzim

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,