Swift je nejrychleji rostoucím jazykem, Javascript nejpoužívanějším

Loni v létě představil Apple na konferenci WWDC nový programovací jazyk Swift. Ten má postupně nahrazovat Objective-C, v němž je tvořena většina aplikací pro jablečný systém iOS a OS X. Jak si po osmi měsících stojí, ukázala statistika na webu Redmonk. Tam se pravidelně objevují žebříčky programovacích jazyků podle jejich popularity.

Zdroji velkého množství dat pro takové statistiky jsou portály Stack Overflow a Github. V prvním případě se jedná o největší poradnu pro programátory a v tom druhém o úložiště repozitářů. Podle toho, jak se o jednotlivých jazycích mluví na Stack Overflow a jak často jsou využívány ve zdrojových kódech na Githubu, je vytvořena finální statistika.

lang.rank_.plot_.q1151.png
Jak si stojí programovací jazyky podle popularity na Stack Overflow a Githubu

Zbrusu nový jazyk Swift je za poslední dvě čtvrtletí jasným skokanem, když se za šest měsíců dostal o 46 míst vpřed. Zároveň skončil na 21. místě a dá se tak očekávat že se v následujících měsících dostane mezi 20 nejpopulárnějších programovacích jazyků. Popularita Objective-C naopak mírně klesla a patří mu desáté místo. Neochvějná první místa si stabilně drží JavaScript, Java, PHP a Python.

Diskuze (51) Další článek: Oskarový nominant nebude žalovat piráty, prosí o dobrovolné příspěvky

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,