Google | Umělá inteligence | Mapy | Street View

Street View neslouží pouze k líbivým panoramatům. Umělá inteligence Googlu vytáhne z fotek hromadu informací

Google nevyužívá svá snímkovací auta pouze pro tvorbu panoramat Street View, ale i pro automatickou identifikaci adres. Ve fotografiích jsou totiž díky dobré optice rozeznatelné i dopravní značení, názvy ulic aj.

Jelikož se jedná o ohromné množství dat, firma už roky přemýšlí, jak to celé zautomatizovat. V minulosti k tomu ve velkém používala svoji službu ReCaptcha, kdy surfaři sami opisovali čísla ulic, nicméně nyní konečně přichází na řadu strojové učení.

Zatímco dříve rozpoznávalo alespoň oblasti ve fotografii, kde se tyto údaje nalézají, v současnosti už umí neuronová síť adresní cedule číst. Alespoň tedy v ideálních podmínkách, protože samozřejmě vždy záleží na tom, z jakého úhlu ceduli kamera zaznamenala a za jakých světelných podmínek.

V každém případě, čtení ulic je pouze začátek. Jakmile si A.I. od Googlu poradí s tímto a dosáhne dostatečně nízké chybovosti, může se vrhnout třeba na nejrůznější sdělení obchodního rázu. Představte si třeba, že auto Googlu zaznamená vstup do podniku včetně cedule s otvírací dobou. Pokud text rozluští a stejně tak název podniku, může tato data doplnit do svého vyhledávače tam, kde nemá po ruce žádný lepší zdroj informací. I s tím už Google koketuje, ještě to ale bude běh na dlouho trať.

Diskuze (7) Další článek: Kolik má Apple peněz? Podívejte se na srovnání jeho peněženky a jaké společnosti by si mohl rovnou koupit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,