Technologie | Virtuální realita

Startup Visbit zvládne přenášet 360stupňový 12K obraz pomocí běžné Wi-Fi přímo do brýlí Samsung Gear VR

Současné brýle pro virtuální realitu mají stále poměrně nízké rozlišení, již brzy se však na trhu objeví i modely s vyšším rozlišením 4K. Co ale s obsahem a bezdrátovým spojením? Společnost Visbit vyvinula technologii, které stačí pro přenos obrazu obyčejná domácí Wi-Fi.

Technologie VVOS (View-Optimized Streaming) je schopná přenášet 360stupňové video až v rozlišení 12K x 6K například z kamer do brýlí Samsung Gear VR, ve kterých je podporovaný telefon.

Trik technologie je v tom, jak dokáže v rámci úzkého pásma, které domácí Wi-Fi obvykle má, streamovat data. Protože displeje mají zatím výrazně nižší rozlišení, přenáší se vždy pouze konkrétní oblast, přičemž uživatel může téměř libovolně zoomovat bez větší ztráty kvality, protože se vždy automaticky posílá obraz dané přiblížené části ve vyšším rozlišením.

Jak můžete vidět na demonstračním videu, typickou ukázkou jsou videa ve vysokém rozlišením, která jsou k dispozici v prostoru kolem vás. I po přiblížení je k dispozici vysoké rozlišení videa, vše se v reálném čase přizpůsobuje, aniž by bylo nutné mít propustnost pro video v rozlišení 12K. Lze počítat s tím, že stejné či podobné optimalizace bude nutné použít nejen u 360stupňového videa, ale třeba i u bezdrátového spojení brýlí s počítačem.

Diskuze (6) Další článek: Špičkoví hackeři útočili na prohlížeče. Chrome odolal, ale Edge je tragédie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,