Stáhněte si finální Safari 5 s novou funkcí Reader

Apple na letošní konferenci WWDC 2010 kromě iPhonu 4 vydal také pátou verzi svého webového prohlížeče Safari na jádře WebKit. Safari 5 nepřidává ani tolik nové funkce pro surfování, ale posouvá se zejména po technologické stránce a je o něco rychlejší. Nová verze je k dispozici pro uživatele systémů Windows a Mac OS X.

Nové Safari přidává podporu dalších funkcí HTML5, za které Apple bojuje a chce ho v budoucnu výrazněji prosadit (viz například oficiální demonstrace výkonů HTML5). JavaScript běhá na jádře Nitro, což umožňuje zhruba o 25 % vyšší výkon. Podle prvních testů je Safari 5 ve vykreslování JavaScriptu rychlejší než poslední Chrome 5. Podrobnější výsledky určitě přineseme v budoucnu. Nové vylepšení DNS umožňuje rychlejší načítání stránek z historie.

safari5_html5news.png
Nové funkce HTML5, které Safari 5 podporuje. Třeba fullscreen playback

Vývojáři se nyní mohou stát součástí nového Developer Program, který umožňuje vytvářet rozšíření založená na HTML5, CSS3 a JavaScriptu. Na Windows pak nově můžete Safari pomoci hardwarovou akcelerací.

novedoplnovani.png
Nové doplňování při psaní textů v horní liště doplňuje také titulky stránek z historie.

Zajímavou novou funkcí je Safari Reader, který umožňuje zobrazovat články z webových stránek v samostatném zobrazení a zpřehlední tak čtení. Pokud si otevřete článek, stačí z nabídky View zvolit funkci Enter Reader a daný obsah se zobrazí. Navigační řádek nyní při psaní nově zobrazuje titulky stránek z historie. Apple také zabudoval podporu vyhledávače Bing do pravého horního řádku. Steve Jobs na včerejší keynote prohlásil, že Microsoft v tomto ohledu udvedl skvělou práci a Bing je nyní také součástí iOS 4. Standardní součástí ale nadále zůstává Google, Bing nebo Yahoo si uživatelé musí nastavit.

reader_01.png reader_02.png
Vyberte si jakýkoliv článek na webu a pomocí funkce Safari Reader si jej můžete zobrazit v samostatném okně v přehledné formě. Od čtení tak neruší žádné okolní prvky a přeskládání článku je dostačující.

Kompletní přehled novinek naleznete přímo na stránkách Applu, kde je možné si verze pro Windows a Mac také zdarma stáhnout. Uživatelům Mac OS X by se měl prohlížeč objevit v Software Update. Instalace vyžaduje restart počítače.

Diskuze (69) Další článek: Service Pack 1 pro Windows 7: veřejná beta koncem července

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,