Soudní dvůr EU letos už podruhé rozhodl, že odkaz není zločin

Soudní dvůr EU podruhé v tomto roce prohlásil, že odkaz není zločin. Po únorové kauze šlo tentokrát o případ z Německa, ve kterém si společnost BestWater International stěžovala na konkurenci, že na svém webu umístila jejich video veřejně publikované na YouTube.

Firma se bránila, že konkurence nepožádala o svolení, video na YouTube totiž nepublikovala se svobodnou licencí. Případ prošel německým soudním systémem, až se loni na podzim dostal na stůl Soudního dvora EU, který rozhoduje ty případy, které se dotýkají společného evropského práva. Soudní dvůr EU má ještě jednu unikátní pravomoc. Ve věci výkladu společného evropského práva je nejvyšší autoritou, jeho rozhodnutí je tedy závazné pro všechny členské země unie.

Soudní dvůr zatím v případu C-348/13 nezveřejnil na svém informačním webu rozhodnutí, TorrentFreak však na Scribdu publikoval kopii od právního zástupce jedné ze stran – sic v němčině.

Soud se řídil výkladem, který stanovil už letos v únoru a konstatoval, že kdokoliv v EU může na své stránky vložit odkaz na libovolné dílo, které již jeho majitel dříve publikoval. Nemusí to být přitom pouze textový odkaz, ale právě třeba cizí vložené video, obrázky a další obsah. Podstatné je to, že pouze odkazujete na originální dílo a nevytváříte na svých stránkách nepovolený duplikát.

Diskuze (16) Další článek: Kam se poděl Ericsson?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,