Sledujte MWC: letos nás zaplaví čtyřjádrové Androidy

Nové Nokie s Windows Phone a hned několik špičkových smartphonů s čtyřjádrovými procesory, nejnovějším Androidem a obřími displeji. Dnes v Barceloně, za chvíli na trhu.

V Barceloně právě probíhá Mobile World Congress, tradiční svátek mobilních telefonů, na kterém většina výrobců mobilních telefonů představuje své novinky pro tento rok. Na místě jsou kolegové z MobilManie a právě na webu MobilMania.cz můžete průběžně sledovat přehled všech představených novinek. Své nové vlajkové lodě už představila Nokia, HTC nebo LG.

sledujte všechny novinky z MWC na jednom místě

Windows Phone v novém – drahém i levném

Nokia na MWC přišla se svým novým nejlépe vybaveným telefonem se systémem Windows Phone – Nokia 900 si sice předpremiéru odbyla už na veletrhu CES, kde však byla prezentována jen americká verze.

41Mpx foťák v mobilu

Nokia představila i model Nokia 808 PureView s 41MPx fotoaparátem (nejedná se o překlep). Mobilní „fotodělo“ pracuje kupodivu se Symbianem a vysoké rozlišení ve fotoaparátu možná smysl má – posuďte sami.

Telefon nabídne 4,3" displej, 16 GB paměti, 8Mpx fotoaparát, rychlé datové přenosy HSPA až do 42,2 Mb/s a další výbavu. Samotný systém Windows Phone se pak dočkal vylepšené aplikace pro navigaci či aplikace Skype (ta však podle všeho zatím neumí běžet na pozadí).

Vstupní branou do světa Windows Phone se stala nová Nokia 610 s předpokládanou cenou 5 700 Kč. Nabídne 3,7" displej a dostatečný výkon na svižný chod Windows Phone 7.5 a dostupných aplikací.

Nokia Lumia 900.jpg
Nokia Lumia 900 konstrukčně vychází z modelu 800, má ale větší displej a přední kameru pro videohovory prostřednictvím Skypu.

V daleko větší míře je na MWC zastoupen Android. V nejnovější čtvrté verzi ho najdete například v HTC One X, novém nejlépe vybaveným přístrojem značky. Nabídne obří 4,7" displej technologie IPS s rozlišením 720×1280 bodů, pětijádrovou platformu Nvidia Tegra 3, 32 GB paměti a další vymoženosti. HTC One S je další novinkou pro zájemce o něco menší a levnější model, nabídne 4,3" displej a dvoujádrovou platformu. Základním modelem se stal HTC One V s 3,7" displejem a gigahertzovým jednojádrem.

HTC one.jpg
Nová rodina telefonů HTC One

Příjemné překvapení připravil Huawei. Čínský výrobce uvedl cenově dostupný smartphone Huawei Ascend D Quad s největšími hardwarovými lákadly dnešní doby, tedy čtyřjádrovým procesorem a 4,5" displejem IPS s rozlišením 720 ×1280 bodů. Tloušťka smartphonu se přitom vejde do 9 mm a dopřát si budete moci i o dva milimetry tlustší verzi s větším akumulátorem. Ten by podle výrobce měl dostačit na tři dny používání bez nabíječky. Softwarovým pohonem je opět Android 4.

Huawei.jpg
Huawei Ascend D Quad bude k dostání i ve verzi s větší kapacitou akumulátoru.

Standard elity: Android 4, minimálně 4 palce a 4 jádra

Se čtyřmi jádry v procesoru vystoupilo i korejské LG, a to s novým špičkovým modelem LG Optimus 4X HD. Uvnitř pracuje Nvidia Tegra 3, proto bychom měli přesněji říkat, že má procesor jader pět. Bez ohledu na to půjde o velmi výkonný přístroj, který dále nabídne 4,7" displej IPS s rozlišením 1280×720 bodů a bohatou výbavu zahrnující 8MPx fotoaparát, rychlá data, NFC, DLNA a další technologie. Tloušťka stroje činí 8,9 mm.

Sony Xperia P a U jsou novinky dnes již čistě japonské značky. Smartphony oproti konkurenci jednoznačně zaujmou designem, ovšem s papírovými parametry už je to o něco horší. Největším zklamáním je nasazením staré verze Androidu, tedy 2.3. Zobrazovacím maximem je 4" displej s rozlišením 540×960 bodů, uvnitř pracují dvoujádrové procesory.

Xperie.jpg
Nové Xperie od Sony jsou na pohled atraktivní. Mobilní nadšence však zklamou chybějícím Androidem 4.

Trochu v ústraní zůstává Samsung, který si představení nových smartphonů nechává na vlastní akce. Na MWC ale ukázal alespoň Samsung Galaxy Tab 2, nástupce oblíbeného desetipalcového modelu s Androidem 4, Samsung Note 10.1, obří talbet vybavený stylusem, a dále zajímavost v podobě telefonu Samsung Galaxy Beam s integrovaným projektorem.

Diskuze (13) Další článek: Americké soudy rozhodly, kdy musí člověk odhalit svůj zašifrovaný disk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,