Technologie | Monitory

Sharp ukázal monitor další generace. Nabídne 8K na 27 palcích, 120 Hz a podporu HDR

Pokud je standardem dneška rozlišení Full HD a čas 4K teprve přichází, Sharp ukázal na japonském veletrhu CEATEC, jak budou monitory vypadat v další generaci. Na prototypu předvedl jednak vysoké rozlišení, které můžeme označit jako 8K, zobrazovací frekvenci 120 Hz, podporu HDR a také technologii IGZO.

Nepojmenovaný model nabízí rozlišení 7 680 × 4 320 na úhlopříčce 27 palců. Výsledkem je hustota bodů 326 PPI, což je dnešním standardem pro smartphony vyšší třídy. Jen pro srovnání – Full HD monitor s úhlopříčkou 24" má hustotu obrazových bodů 92 PPI.

03.jpg
Prototyp monitoru s rozlišením 8K, frekvencí 120 Hz a technologií IGZO od Sharpu
(zdroj: Anandtech/PC Watch)

Vzhledem k tomu, že monitor pracuje s 10bitovými barvami, vysokým kontrastem HDR a velmi vysokým rozlišením, řešil Sharp také problém se vstupem. Minimem pro bezproblémový přenos obrazových dat, navíc s frekvencí 120 snímků za sekundu je třeba do monitoru poslat minimálně 15 GB/s. Řešením pro tento prototyp se stalo osm kabelů DisplayPort (pravděpodobně typu 1.2, který umí pouze 17,3 Gb/s.).

Každý z nich přenáší díl obrazu a interní elektronika se postará o jeho složení. Stejnou praxi ostatně výrobci použili (a pravděpodobně u levných modelů stále používají) při skládání obrazu pro monitory s poměrem stran 21:9. Zde je však celý procesor mnohem náročnější a použitá elektronika tak má na svědomí velmi tlustou konstrukci.

10.jpg11.jpg
Tlustá konstrukce a osm kabelů grafického vstupu jsou zatím největšími překážkami prototypu (zdroj: Anandtech/PC Watch)

Sharp použil panel typu IPS s technologií IGZO. Díky ní může nabídnout především vysoký jas 1000 cd/m2, což by pro běžné panely s takto vysokým rozlišením technicky takřka nebylo možné. V budoucnu se u displejů s takto vysokou hustotou obrazových bodů budeme s technologií IGZO setkávat stále častěji.

Diskuze (3) Další článek: Samsung koupil umělou inteligenci Viv od tvůrců původní Siri

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,