Šéf CZ.NIC poslancům: Pokud schválíte zákon o hazardních hrách, budeme jako Kuba

Návrh zákona o hazardních hrách (sněmovní tisk 578) pomalu míří do třetího čtení. Pokud mu dají poslanci zelenou, začne jej poté projednávat horní komora, a pokud mu dá i ta zelenou, čeká se už jen na podpis prezidenta.

Zákon o hazardních hrách přitom už dlouhé měsíce kritizuje odborná komunita, internetoví podnikatelé, média i ČTÚ a to především kvůli paragrafům 82 a 84, které umožní ministerstvu financí sestavovat seznam zakázaných hazardních webů, které budou nuceni poskytovatelé internetu blokovat.

Po veřejné kritice ze strany organizace SPIR, pirátské strany nebo Seznamu se nyní přidal i výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip, který poslancům zaslal otevřený dopis, ve kterém kritizuje paragraf 82 jako zcela nesystémový a poukazuje, že mnohem efektivnější boj proti ilegálnímu hazardu spočívá třeba v blokaci plateb.

 

§ 82 Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

 

Nelze než souhlasit, i my jsme totiž mnohokrát poukazovali na skutečnost, že technická blokace hazardních her je už z principu fungování internetu prakticky nemožná. Pokud budou ISP blokovat weby na základně DNS, stačí, aby surfaři použili třeba alternativní Google Public DNS. Pokud se bude jednat o sofistikovanější techniku, přicházejí na řadu proxy brány a VPN.

Suma sumárum, hráči hazardu zákaz objedou doslova během několika okamžiků, poskytovatelé internetu na svých bedrech ponesou náklady zcela nefunkčního blokování, což se teoreticky může promítnout do cen koncové přípojky a Česko alespoň de jure přijde o svůj doposud unikátní a prakticky zcela svobodný internet.

668896353
Stav projednávání kontroverzního zákona. Naposledy se k němu 16.3. vyjádřil Rozpočtový výbor (červené písmeno G) a nyní jej čeká třetí a závěrečné čtení.

Ondřej Filip proto nabádá poslance k tomu, aby ve třetím čtení podpořili pozměňovací návrh Jana Farského, který navrhuje vypuštění obou kontroverzních paragrafů. Pakliže se tak nestane, zařadí se Česko podle Filipa na seznam zemí jako Čína, Írán nebo třeba Kuba.

Diskuze (10) Další článek: Windows 10 Zhuangongban bude speciální edicí systému pro Čínu. V čem se bude lišit?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,