Sedm kotev, které táhnou Linux ke dnu

Linux je rychlý, efektivní a bezchybně pracující operační systém. Je odolný vůči nákazám, útokům hackerů a další havěti. Bohužel, tento výrok platí pouze v laboratorních podmínkách.

Tržní podíl Linuxu se v globálním měřítku pohybuje okolo jednoho procenta. Poměrně nelichotivou zprávu podává i český Rankings.cz. Ten při analýze bere v potaz data ze služby NetMonitor, počítá tedy skoro všechny surfaře na českém internetu. V NetMonitoru je Živě.cz a další tematické weby, ale i všeobecný iDnes.cz, Novinky.cz nebo třeba Aktuálně.cz. Suma sumárum, Rankings.cz zná průměrného (rozuměj typického) českého surfaře, jeho prohlížeč, rozlišení monitoru nebo třeba právě operační systém.

Podle Rankings.cz má u nás Linux a jeho distribuce tržní podíl 0,69 procenta. V prvním lednovém týdnu roku 2007 to přitom bylo 0,42 procenta, během čtyř dlouhých let u nás tedy Linux poskočil o čtvrt procenta. S takovým „růstem“ by pak překročil magické procento až někdy v roce 2014 a o nějakém reprezentativnějším tržním podílu si můžeme jen nechat zdát.

podil linuxu podle statcounter.png
Podíl Linuxu a jeho distribucí podle služby StatCounter

Samozřejmě můžete namítnout, že Rankings.cz nebo třeba globální StatCounter měří pouze část počítačů a ke všemu jen ty, které jsou připojeny k internetu, jistě mi ale dáte za pravdu, že se jedná o dostatečně reprezentativní výsledky a není důvod předpokládat, že na těch ostatních počítačích snad budou platit jiné zákonitosti – technické, ekonomické, kulturní a sociální.

Samozřejmě se nabízí otázka, proč Linux tak trochu zamrzl v čase. Podle grafu níže sice roste na Živě.cz, naši čtenáři jsou ale lidé, kteří se aktivně zajímají o nové technologie a z principu tedy mnohem snáze přijímají nové výzvy. Bohužel, naši čtenáři nejsou typickými uživateli počítače a právě tito typičtí uživatelé tvoří tržní podíly, je jich totiž miliarda. Operační systémy Windows a Mac OS X cílí na masového uživatele, který si za operační systém zaplatil a chce po něm tedy především to, aby mu sloužil. Stejnou chvályhodnou strategii si před lety vybralo i několik firem, které se rozhodly z Linuxu udělat skutečně systém pro každého. Systém pro komunitu několika milionů vědců, profesionálů, „geeků“ a studentů totiž své magické procento z principu nikdy nepřeskočí.

linux podil na zive.png
Podíl Linuxu a jeho distribucí na Živě.cz

Linux je jiný a jiná je i jeho desktopová podoba. To je v nejlepším pořádku, jinakost totiž může být konkurenční výhodou. Bohužel, Linux je i v mnoha ohledech nedodělaný. Bezchybně sice pracuje třeba na superpočítači, serveru nebo v nitru mobilního systému Android, telefon je ovšem natolik úzkoprofilové zařízení, že bych mohl s jistotou použít stejné srovnání pro nejrůznější satelitní navigace, inteligentní pračky nebo váš Wi-Fi router. Nejednoho fanouška Linuxu by se ale jistě dotklo, kdybych namísto předchozího napsal, že je Linux skvělý, protože si výborně poradí s pračkou nebo bankomatem.

Proč se nejen u nás Linux potuluje okolo jednoho procenta tržního podílu a v podstatě není schopen prorazit? Vybral jsem několik zdánlivě vedlejších „kotev“, které v důsledku táhnou Linux ke dnu. Jistě najdete i jiné špeky a já vás zvu do diskuze pod článkem, kde se těším na vaše názory.

Kotva č. 1: Operační systém musí být „blbuvzdorný“

Operační systém Linux je skvělý a stabilní, musí ale vše fungovat. To je ovšem v mnoha případech jen zbožné přání. Autoři nejednoho programu předpokládají, že pokud už nastane nějaký problém, uživatel prostě upraví konfigurační soubor a vše se opět rozjede. To jsou ovšem návyky z minulého století. Dnešní moderní systém musí z principu předpokládat, že před ním nesedí student technické školy, ale právník nebo třeba doktor, který výborně rozumí svému oboru a od počítače, za který zaplatil, očekává, že bude intuitivně fungovat. Stejně jako dnes neopravíme počítačem řízený moderní automobil, nemělo by se od každého očekávat, že si prostě upraví nějaký ten konfigurační soubor v linuxové distribuci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,