Screenshot Captor: Pokročilé snímání obrazovky zdarma

Snímání obrazovky pro náročné, podpora více monitorů, integrovaný prohlížeč obrázků, základní grafické editační dovednosti. To je Screenshot Captor.

Spousta uživatelů někdy potřebovala uložit snímek obrazovky nebo okna nějakého programu. Názorné vizuální zobrazení bývá mnohdy mnohem účinnější, než složité popisování konkrétního jevu. Kvůli několika náhodným snímkům si ale přeci nebudete platit drahý profesionální program. A naopak, potřebujete-li někdo často ke své práci zachycovat obrazovku, sáhne po pokročilejším produktu, byť by byl placený.

Focení je grunt

Velice dobrý kompromis mezi profesionalitou a cenou představuje právě Screenshot Captor. Program obsahuje velké množství primárních i doplňkových funkcí a rozhodně si v jejich množství nezadá s pokročilými placenými produkty. Základní dovedností tohoto druhu programu je snímání obrazovky a to hned na několik způsobů. Samozřejmostí je vyfocení celé pracovní plochy, okna aktivního programu, vymezené oblasti či definovaného regionu.

sshot-1.png 
Neposkrvněný program.

Naleznete zde také možnost vyfotit i celé okno programu, které je třeba jinak posouvat, protože se nevejde celé na obrazovku. Tuto funkci lze nalézt např. u jiných programů, které se specializují na focení celé dlouhé webové stránky. V Screenshot Captoru je ale použití této dovednosti méně pohodlné, protože ji lze aplikovat rovněž i jinde, nejen na webové stránky. Vytváříte tak určováním hranice obrázku prakticky kompilát několika na sebe navazujících snímků.

sshot-2.png 
Vyznačení hranic snímku.

Úprava obrázku

Po vyfocení obrazovky je vám nabídnuto několik možností jak s touto fotkou naložit. V případě, že se věc nezdařila dle vašich představ, můžete obrázek ihned smazat. V opačném případě jej můžete rovnou vytisknout, uložit do vybrané složky, vložit do schránky, nebo postoupit k dalším úpravám v programu. Zvolíte-li poslední možnost, dostanete se opět do původní okna aplikace, které se skládá ze seznamu uložených snímků, jejich náhledu a panelu nejrůznějších funkcí.

sshot-2a.png 
Rozcestník.

Snímek lze v programu poměrně širokými možnostmi upravovat. V prvé řadě jej můžete opatřit různě velkými i barevnými rámečky či stínováním. Samozřejmostí je také změna jeho velikosti, lze jej ořezávat apod. Dále můžete do obrázku vkládat popisky, šipky a základní grafické prvky, které tak udělají z vyfocené obrazovky jednoduchý návod pro určitý postup. Program také nabízí možnost určité části fotky zamlžit, čímž případně utajíte citlivé údaje.

sshot-3.png sshot-4.png
Množství úprav včetně zamlžení.

Úpravou k dokonalosti

Screenshot Captor je rovněž zajímavý svými skutečně širokými možnostmi nastavení. Podle svého zde můžete upravit do nejmenších detailů automatické chování programu. Určíte tak například, že po vyfocení okna programu se snímek uloží ve vybraném grafickém formátu, s konkrétní mírou komprese, do předem zadané složky a se jménem vytvořeným podle nastavitelných kritérií.

sshot-5.png sshot-5a.png
Nastavení nejen jména ukládaného souboru.

Nastavit zde můžete také používané klávesové zkratky, které snímání obrazovky významně urychlí, chování programu po startu Windows či po vyfocení snímku a mnoho dalšího. Záplava nejrůznějších možností je tak velká, až místy postrádá přehlednost. Za všechny tyto funkce nechce autor při osobním užití platit. Stačí se jen zdarma zaregistrovat na internetu, kde vám bude poskytnut licenční klíč. Pak už můžete snímat obrazovku, co hrdlo ráčí.

fsc.jpg

Diskuze (10) Další článek: Datum dokončení Windows 7 jasnější: TechNet a MSDN již za týden?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,