Safari 5: zase rychlejší a nově s doplňky

Safari je tak trochu opomíjený prohlížeč. V páté verzi však přináší mnohá vylepšení, včetně možnosti instalace rozšíření. Má tedy šanci zlákat více uživatelů, a to i těch pracujících s Windows.
Kapitoly článku

Mezi internetovými prohlížeči je Safari docela opomíjeno a nemá příliš velký podíl, obzvlášť u nás. Hlavním důvodem je bezesporu úzká vazba na Apple. Je to výchozí prohlížeč pro počítače Apple se systémem Mac OS X a ty jsou jen méně rozšířeny. Safari sice můžete instalovat i na Windows, mnohé to ovšem ani nenapadne a jiní si myslí, že Safari do Windows tak úplně nezapadne, podobně jako iTunes. Rovnou můžu prozradit, že Safari s iTunes nemá smysl srovnávat. Je to rychlý program v designu Windows, který má smysl zkusit.

Safari se nyní dočkalo nové, páté verze. Je to příležitost k průzkumu nejen nových funkcí, ale celého prohlížeče.

Rychlost a HTML5

Safari používá vykreslovací jádro WebKit, za jehož vývojem stojí Apple, nicméně jedná se o otevřenou platformu, kterou využívá i Google Chrome. Prohlížeč je velmi rychlý. Apple uvádí, že pátá verze zrychlila oproti čtvrté o 25%. A benchmarkové testy to vesměs potvrzují. Bleskurychle jsou zpracovávány jak běžné stránky, tak javascript. Safari 5 se řadí mezi nejrychlejší dostupné prohlížeče vedle poslední verze Chromu a Opery, pod operačním systémem Mac OS X je pak vůbec nejrychlejší. Rychle šlape i pod Windows, kde nově přibyla podpora hardwarové akcelerace.

Poznámka: Když Apple představil Safari 5, chlubil se tím, že je to nejrychlejší internetový prohlížeč na světě. Stejné heslo však razí i Opera pro svůj prohlížeč. Výsledky jsou těsné a nakonec rozhoduje optimalizace. Safari je proto nejrychlejší prohlížeč pro Mac OS X, Opera pro Windows. Ale to si ještě důkladně proměříme a přineseme vám výsledky v samostatném článku.

Safari 5 01.jpg Safari 5 06.png
Safari 5 ve Windows 7

Z hlediska výkonu je silnou stránkou Safari podpora HTML5, která byla opět rozšířena. Podporovány jsou nové značky (např. ruby, article, aside, footer, header, nav a další), k dispozici je také přehrávání videa v HTML5 přes celou obrazovku. Novinkou je pak geolokace, kdy Safari může zjistit vaši polohu. Této funkce využívají některé weby a stává se docela moderní. Jak už je zvykem, určení polohy musíte vždy povolit.

Historie od oka

Uživatelské prostředí Safari 5 nijak nepřekvapí. Je docela minimalistické a nabídne adresní řádek, vyhledávací pole, lištu oblíbených stránek a ouška tabů. Výchozí úvodní stránkou je mozaika nejoblíbenějších webů, kterou si můžete libovolně definovat. Náhledy stránek se automaticky aktualizují a pokud se na stránce něco změnilo od vaší poslední návštěvy, upozorní vás na to Safari modrou hvězdičkou.

Safari 5 07.jpg Safari 5 08.jpg
Safari 5 v Mac OS X a úvodní nabídka oblíbených stránek - po jejich změně přibude modrá hvězdička
Safari 5 10.jpg Safari 5 11.jpg
Oblíbených webů na úvodní stránce můžete mít méně či více, maximálně však 24

Silnou stránkou Safari je záznam, prohlížení a hledání v historii. Nově se můžete hned na úvodní stránce přepnou do pohledu procházení historie, kde v pěkném animovaném 3D prostředí vidíte náhledy všech navštívených stránek. To se hodí, když nevíte, jak se hledaný web jmenoval, ale jen si zhruba vybavujete, jak vypadal. Funguje zde samozřejmě i textové hledání, přičemž se do přehledu vyfiltrují všechny stránky, které obsahují hledanou frázi kdekoli na stránce. Opět přitom platí, že je prohlížeč velmi rychlý a výsledky hledání se průběžně filtrují už během psaní hledaného výrazu.

Safari 5 09.jpg
Pohled do historie

Komu by úvodní stránka s mozaikou nevyhovovala, může si samozřejmě nastavit klasickou výchozí stránku či otevření celého seznamu všech uložených odkazů (bookmarků). V nastavení předvoleb pak najdeme ještě další možnosti: předvolby pro otevírání nových tabů, automatické vyplňování formulářů, ukládání hesel, atp. Také je tu volba pro možnost zákazu zobrazování některých prvků stránky či načítání cookies.

Safari 5 13.jpg Safari 5 16.jpg Safari 5 14.jpg
Ukázka možnosti nastavení prohlížeče

Vše striktně jen pro svůj účel

Safari zachovává koncept adresního řádku a vyhledávacího pole, nepouští se tedy do sjednocování jako v Chromu a dokonce drží tyto prvky striktně odděleny. Když tedy zadáte hledaný výraz do adresního řádku, Safari se zmůže leda na doplnění www na začátek a com na konec. Automatické přepnutí do režimu vyhledávání jako u konkurenčních prohlížečů se nekoná. Inteligence adresního řádku skončila u našeptávání webů, které máte uloženy v záložkách nebo v historii - z tohoto hlediska však zaslouží pochvalu pro mimořádně rychlé filtrování nalezených stránek. Staronovou funkcí adresního řádku je pak zobrazování "teploměru" načítání stránky, ten však u většiny webů jen rychle probleskne.

Safari 5 17.jpg Safari 5 18.jpg
Adresní řádek umí rychle doplňovat weby ze záložek či historie, jako multifunkční vyhledávač však neposlouží

Z adresního řádku nelze bohužel vyhledávat ani zadáním klíčového slova či znaku. Vyhledávání zkrátka obstarává výhradně vyhledávací pole vpravo nahoře. A to má také svá omezení. Jsou zde na výběr pouze tři pevně dané vyhledávače - Google, Yahoo nebo nově také Bing. V tomto omezení můžeme najít i výhodu - funguje zde rychlý našeptávač (kromě Bingu). Safari hledaný výraz rovnou vyhledává i na stránce (lze vyvolat i samostatně klávesovou zkratkou), nalezené výrazy jsou pak zvýrazněny a aby byly nepřehlédnutelné je zbytek stránky lehce zatmaven.

Safari 5 19.jpg Safari 5 20.jpg
Vyhledávání, to je Google, Yahoo, nebo Bing. Vyhledává se i na stránce, kde je pak vyhledaný výraz nepřehlédnutelný.

Historii hledání a vůbec všech záznamů prohlížeče lze vymazat. Vybrat si můžete, co všechno chcete smazat, narozdíl od konkurence tu není možné smazání záznamů například jen z poslední hodiny. Nechybí ovšem funkce privátního prohlížení stránek bez zaznamenávání jakýchkoli dat. Osobně jsem si tuto funkci u konkurence oblíbil pro občasné pokusy na jiných uživatelských účtech, aniž bych se musel odhlašovat od toho výchozího, se kterým jsem v prohlížeči trvale přihlášen. V Safari toto nefunguje, protože i v privátním režimu zůstanete přihlášeni, pouze se nezaznamená historie.

Safari 5 21.jpg Safari 5 22.jpg
Možnosti zametání jsou široké, chybí však možnost časového omezení. Privátní mód si pamatuje přihlášení na stránkách.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,