S Windows 10 budou k dispozici i finální dotykové Office (aktualizováno)

Microsoft v zimě uvedl zjednodušené aplikace programů Office připravené pro Windows 10, tedy v podobě univerzálních aplikací. Programy Word, Excel a PowerPoint tak ve Windows Store doplnily doposud osamocený OneNote. Byly však dostupné pouze v novém Windows Store Beta pro testery Windows 10 a nechybělo u nich označení „Preview“. Jak ale informuje The Verge, označení Preview zmizí, protože Office jsou hotové. Programy tak budou připraveny na premiéru Windows 10.

01.png02.png03.png 
Word pro Windows 10

Nutno připomenout, že Office pro Windows 10 nejsou Office 2016. Zatímco Office 2016 je připravovaná verze plnohodnotných desktopových kancelářských aplikací, Office pro Windows 10 se přezdívá aplikacím Word, Excel a PowerPoint připraveným pro novou platformu. Budou to tedy univerzální aplikace dobře přizpůsobené pro dotykové ovládání, nicméně velmi dobře použitelné i s klávesnicí a myší.

04.png05.png06.png
Excel pro Windows 10

Office pro Windows 10 už jsme vyzkoušeli dříve. Aplikace jsou velmi podobné svým plnohodnotným desktopovým protějškům, a ačkoli jsou značně zjednodušené, mají klasickou nabídku Ribbon a nemalou nabídku funkcí. Běžným domácím uživatelům by tyto aplikace pro základní práci s dokumenty mohly stačit.

07.png08.png 
Powerpoint pro Windows 10

Co se Microsoftu nepovedlo se Skypem, to s Office naštěstí ano – programy budou na nové platformě od počátku k dispozici. Zmiňovaný Skype přestane Microsoft v podobě „moderní“ aplikace nabízet a prozatím se vrátil k vylepšené desktopové verzi. Ale upřímně, dotykové Office a použitelný moderní Skype, to už mělo být připraveno pro Windows 8. 

Aktualizováno: Nebude to pro všechny počítače zdarma

Mezitím s oficiální zprávou přišel i Microsoft. Na svém blogu potvrdil, že sada Office na nové platformě je hotová a bude k dispozici pro Windows 10. Oproti očekávání však nebude pro všechny zdarma. 

Office pro Windows 10 budou zdarma dostupné pro mobilní telefony a tablety do úhlopříčky displeje 10,1". Na těchto zařízeních budou programy předinstalovány a budou umožňovat čtení i editací dokumentů. 

V počítačích s úhlopříčkou displeje větší než deset palců však už bude zdarma dostupné jen prohlížení. Editační funkce se otevřou až po přihlášení s uživatelským účtem, na kterém bude vázané předplatné Office 365. 

Na tabletech a počítačích pak bude ještě jedna zvláštnost - moderní Office zde budou mít k názvu přilepeno „Mobile“, abyste aplikace rozpoznali v případě, že budete mít současně nainstalované i plnohodnotné desktopové Office. 

Diskuze (33) Další článek: Ten nový Microsoft se nám líbí, říkají jeho partneři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,