Ruský Elcomsoft utekl žalobci z lopaty, DMCA ale nepadl

Společnost Elcomsoft, která čelila žalobě z porušení amerického copyrightového zákona DMCA, byla soudcem zproštěna všech obvinění. Kauzu zahájilo de facto protiprávní zatčení Dmitrije Skljarova na Defconu minulý rok.
Případ Elcomsoft začal v létě minulého roku, kdy tato společnost začala prodávat program Advanced eBook Processor, který umožňoval obejít ochranu elektronických knih vytvořených s použitím nástrojů společnosti Adobe. Na vývoji této aplikace se významně podílel Dmitrij Skljarov, který se krátce po zveřejnění programu účastnil hackerské konference Defcon, kde hovořil právě o ochraně elektronických knih a způsobu, jakým lze tuto ochranu obejít. Vzápětí však byl Skljarov zatčen FBI na udání společnosti Adobe.

Skljarov byl uvězněn a přes obrovskou vlnu protestů zůstal ve vězení tři týdny. Propuštěn byl až na základě slibu, že bude svědčit proti svému zaměstnavateli. Již tehdy se Skljarov hájil tím, že účelem Advanced eBook Processoru bylo umožnit legálním majitelům elektronických knih odstranit všechna omezení v používání zakoupeného obsahu. Software měl umožnit prohlížení elektronických knih na různých typech zařízení a zálohování obsahu, to vše v souladu s autorskými zákony, které zaručují právo na vytvoření záložní kopie a užívání copyrightem chráněných děl.

Žaloba proti Elcomsoftu byla prvním případem, který dospěl k soudnímu řízení na základě zákona Digital Millenium Copyright Act z roku 1998. Poté, co soudce zprostil Elcomsoft žaloby, prohlásil žalobce zastupující společnost Adobe pouze, že respektuje rozhodnutí poroty a odmítl zevrubnější komentář. Předseda poroty Denis Strader osvětlil rozhodnutí poroty ve prospěch Elcomsoftu tím, že majitel elektronické knihy v uzavřených formátech opravdu nemá práva nakládat se zakoupeným produktem, ačkoli by mu příslušela.

Toto rozhodnutí bude v budoucnosti znamenat významný precedens, který otupí účinnost DMCA, zákona, který měl postihovat výrobu a distribuci jakýchkoliv produktů, které jsou určeny k obcházení bezpečnostních prvků elektronických médií. Za rok a půl, který uplynul od podání žaloby na Elcomsoft, projednávaly americké soudy dvě další podání podle DMCA, oba případy skončily při prvním projednávání před soudem, ještě před zahájením hlavního líčení.

Společnost Adobe v tiskovém prohlášení vyjádřila nespokojenost s rozhodnutím poroty: „Jednoduše jsme zklamaní, že porota neuznala přednesené důkazy. Stále jsme přesvědčení, že Elcomsoft porušil DMCA tím, že prodával nástroj k obejití ochrany Adobe Acrobat eBook Readeru. I přes toto rozhodnutí hodláme předložit aktivity Elcomsoftu k posouzení ministru spravedlnosti.“

Distribuce Advanced eBook Processoru probíhala pouze deset dní, během kterých bylo prodáno dvacet kopií zákazníkům po celém světě. Devět z těchto kopií bylo dodáno do Spojených států. Mezi zákazníky byla i Národní laboratoř v Los Alamos a bostonská pobočka bankovního ústavu Credit Suisse First. I přes minimální prodeje by firma v případě odsouzení čelila pokutě až dva miliony dolarů. Pro případ další žaloby ale zůstává obhajobě v rukávu další trumf: na území Ruska nemá americký zákon DMCA naprosto žádnou platnost a tudíž jej Skljarov ani Elcomsoft nemohl porušit.

Diskuze (17) Další článek: Zábavní centrum běžící na Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,