Rusku hrozí cenzura internetu, Wikipedia protestuje

Zítra se bude v ruském parlamentu projednávat sporný zákon o informacích, který by zavedl seznam škodlivých stránek a velmi by nahrával klasické cenzuře. Stránky a IP adresy na seznamu by totiž byly navíc celostátně blokovány. Proti zákonu protestují příznivci svobodného internetu, ke kterým se přidala i Wikipedia. Na 24 hodin ruská verze největší internetové encyklopedie ukazuje, co by mohla byrokratická novinka způsobit – tedy kompletní zablokování ruské Wikipedie.

WikiRU.png
Ruská verze Wikipedie

Jak uvádí ruští zástupci Wikimedie, lobbisté se ohání dětskou pornografií a jiným škodlivým obsahem webu, ovšem upozaďují skutečnost, že by dal zákon vzniknout podobnému systému, jako je „velký čínský firewall“. Spolu s dosavadní právní praxí se ruští Wikipedisté obávají, že by se Wikipedia skutečně mohla dostat na seznam zakázaných stránek.

Ve Státní dumě Ruské federace proběhne zítra 11. července druhé čtení tohoto zákona. Pokud projde, čeká ho v zatím nestanoveném termínu ještě třetí čtení, po kterém už může být definitivně schválen a uveden v platnost.

Diskuze (10) Další článek: Microsoft koupil výrobce velkých dotykových displejů Perceptive Pixel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,