Technologie | Umělá inteligence | Rusko | Drony

Rusko vyvíjí drony, které budou schopné vlastního rozhodování

Samostatných a chytrých dronů s „mozkem“ chce docílit ruská společnost KRET zabývající se výrobou vojenských letounů a armádní elektroniky, informuje agentura TASS. Podobné drony by ruská armáda využívala ve válečných konfliktech.

Poradce šéfa KRET Vladimir Mikhejev o plánech společnosti promluvil na leteckém veletrhu MosAeroShow MAKS-2017. Drony mají být podle něj schopni zcela se o sebe postarat a vlastního rozhodování. „Dron zvládne sám vzlétnout, dostat se do cílové lokace a mezitím se rozhodnout, jak nejlépe splnit úkol, který mu byl zadán,“ vysvětloval Mikhejev agentuře.

Na veletrhu také představil software, který má být mezikrokem mezi „hloupým“ dronem a myslícím dronem. Do programu, který se instaluje do letící jednotky, se zadají určité údaje, formuluje úkol a následně se testuje, jak dron překonává nenadálé události. Zatím KRET zaznamenává určitou chybovou, ale to je podle Mikhejeva dobře, protože jenom tak bude společnost schopna vytvořit co nejlepší technologii.

Zcela samostatný dron je nicméně otázkou ještě několika let a KRET to přiznává. Vyvíjí proto mezitím i střely s umělou inteligencí, které by měly konkurovat americkým Raytheon Block IV Tomahawk. Ty jsou schopné v letu analyzovat atmosféru a brát data z radarů a na základě toho samostatně bez zásahu člověka upravit výšku, ve které letí, aby co nejlépe zasáhly cíl.

Inteligentní drony vyvíjí i jinde. Například ten od Nvidie se umí navigovat i bez GPS:

Diskuze (31) Další článek: Proklínaný i milovaný Flash Player oficiálně skončí v roce 2020

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,