Hardware | CES 2017 | Roboti

Roztomilý robůtek Kuri chce zavařit asistentům Amazon Echo a Google Home

Amazon svůj chytrý reproduktor Echo představil už v roce 2014 a loni se se stejnou koncepcí hlasového asistenta uvnitř domácího multimediálního přehrávače pochlubil i Google. Letos se na scéně objeví další hráči, kteří zkusí prolnout asistenční službu s klasickou robotikou.

582188457 509997244 425664234
V oku má robot Kuri HD kameru nejen pro videokonference. Díky servomotoru umí kývat hlavou a je vyzbrojen všesměrovými mikrofony a reproduktory. Díky mapovacímu systému a kolům se umí sám navigovat a přesouvat po bytě.

Jedním z takových experimentů je i malý robůtek Kuri, který reaguje na hlasové povely, kterými ovládá domácnost a plní další úkoly na podobném principu jako IFTTT. Oproti ostatním se liší v tom, že má uvnitř hlasové procesor, který rozpoznává příkazy, takže funguje i offline. Home a Echo naopak zpracovávají příkazy online, což má ale zase východu v tom, že jejich hardware jen tak nezestárne. No, a jelikož je to opravdu robot, umí se přesouvat po bytě, který si postupně zmapuje podobně jako chytrý vysavač.

Za robůtkem Kuri stojí startup Mayfield Robotics, který patří společnosti Bosch, nejedná se tedy o žádného zelenáče. Na letošním CESu se představil veřejnosti a začal předprodej (699 USD). Během léta by pak měl zamířit k prvním zákazníkům.

Diskuze (1) Další článek: Začala smršť technologických novinek zvaná CES. Už popadesáté!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,