Byznys | Internet | Evropská unie

Rozbijte prasátka. Rychlý internet přijde Evropu na 13,6 bilionů korun

Evropská komise si nechala spočítat (via Neowin), kolik by stálo připojit všechny domácnosti na starém kontinentu ke stomegabytovému internetu a podniky a veřejný sektor rovnou na gigabit. A není to jen nějaký rozmar eurobyrokratů, ale plán, kterého by ráda unie dosáhla v příštích deseti letech.

Výsledek? Bude to… Drahé. Sakra drahé!

Při současném stavu by se mohla cifra vyšplhat až na 502 miliard eur, což po přepočtu činí 13,6 bilionů korun. Z toho by mohl český stát žít deset a půl let. Tedy alespoň při pohledu na plánované výdaje pro letošní rok.

282606415
Průměrná rychlost internetového připojení podle měření Akamai. Evropa na tom není ve srovnání s ostatními regiony vůbec špatně. Tedy až na jižní státy.

Nejdražší by bylo zasíťování domácností

Nejdražší položkou je samozřejmě připojení domácností. Pokud se mají ke stomegabitu dostat opravdu všichni unijní Evropané, je třeba rychlým bezdrátem, nebo optikou pokrýt i tu nejzapadlejší horskou osadu, což podle výpočtů přijde na 249 miliard eur.

Hned za domácnostmi jsou malé podniky (197 miliard) a městské mobilní buňky 4G/5G (174 miliard eur). Rozšíření páteřních linek by podle studie přišlo na 104 miliard eur a nejlevnější by bylo přivést rychlý internet k velkým provozům, protože ty jej už zpravidla mají (55 miliard eur).

Když tyto cifry sečtete, dostanete se na bezmála 600 miliard, studie ale předpokládá vzájemnou spolupráci a tedy úspory. Proto je finální částka nakonec o pár desítek miliard nižší

Evropa zatím neplní ani současný třicetimegabitový plán

Takže studii bychom měli a teď realita. A ta je poněkud odlišná. Podle starších plánů by měl mít dnes každý Evropan přístup alespoň k 30 Mb/s, nicméně ani to se zatím nedaří. Česká města s tím už zpravidla nemají problém a mnozí lokální i celostátní kabeloví operátoři nabízejí domácí a ekonomicky dostupnou konektivitu v řádu stovek Mb/s, nicméně venkovské oblasti mimo dosah páteřních sítí na tom jsou hůře.

Na stranu druhou, ve srovnání se zbytkem světa na tom Evropa rozhodně není špatně a díky vysoké hustotě zalidnění se jedná o nejlépe zasíťovaný kontinent světa.

Diskuze (15) Další článek: HP ukázalo vánoční novinky: inovovalo notebooky, počítač AIO a přidalo monitor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,