Bezpečnost | Router

Routery Netgear obsahují kritickou chybu. Stáhněte si aktualizaci firmwaru

Majitelé routerů značky Netgear by měli zbystřit. Několik populárních modelů je totiž náchylných na kritickou zranitelnost. Využití chyby je tak jednoduché, že odborníci z organizace CERT doporučili nepoužívat dotyčná zařízení. Informace o hrozbě zveřejnila CERT na svých internetových stránkách. Netgear však rychle zareagoval a již uvolnil betaverze opravných firmwarů.

Jako první na chybu upozornil uživatel s přezdívkou Acew0rm, který na Twitteru zveřejnil i jednoduchý koncept útoku. Zranitelnost spočívá v tom, že neautorizovaný uživatel dokáže provést libovolný příkaz v prostředí routeru s nejvyšším root oprávněním.

Příklad útočného skriptu, který otevře službu Telnet na portu 45 - se znalostí IP routeru:

http://192.168.1.1/;telnetd$IFS-p$IFS'45 '

Může jít přitom o spuštění služby Telnet na určitém portu za účelem vytvoření zadních vrátek. Stejně se však dá i manipulovat s firmwarem a vložit do zařízení například škodlivý kód, který připojí router do botnetu. Možností zneužití je neomezené množství.

153695562
Chyba se nevyhnula ani vrcholnému modelu R8000

Chybu je možné využít pouze z lokální počítačové sítě. Přesto stačí, když se hackerům podaří přesvědčit oběť, aby například navštívila infikované internetové stránky. Ty budou obsahovat skript, který na pozadí, bez jakékoli interakce uživatele, infikuje zranitelný router.

Netgear se snažil uživatelům zjednodušit konfiguraci svých produktů, přičemž vytvořil speciální portál www.routerlogin.net. Po jeho zadání se otevře webové rozhraní připojeného routeru. Uživatel, naneštěstí ani útočník, tak nemusí znát přesnou IP adresu zařízení a dokáže se na něj připojit.

Netgear se za chybu omluvil a rychle pracuje na nápravě. Postupně uvolňuje nové verze firmwaru pro jednotlivé modely, byť zatím jen v rychle vytvořené betaverzi. Toto jsou modely, u kterých byla chyba zjištěna a opravný firmware je již k dispozici:

Zjistit, zda je váš Netgear router zranitelný, nebo ne, lze podle jednoduchého testu. Stačí kliknout na tento odkaz: www.routerlogin.net/cgi-bin/;uname$IFS-a Pokud je odpovědí chybové hlášení (např. 404 - Not Found), respektive zcela prázdná stránka, router netrpí touto zranitelností. V případě, že se objeví něco jiného, ​​například informace typu: Linux R7000 2.6.36.4brcmarm + # 30 SMP PREEMPT, zařízení obsahuje chybu.

Diskuze (9) Další článek: Adobe ukazuje, že moderní aplikace pro Windows 10 nemusí být jen primitivní blbina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,