Qualcomm žádá komunitu: Sestrojte legendární tricorder ze Star Treku

Tricorder je fiktivní zařízení ze seriálu Star Trek, které provede analýzu okolí, případně provede kompletní diagnostiku člověka. Poprvé se v sérii objevilo před bezmála padesáti lety a fandové Star Treku sestavili i několik napodobenin pro chytré telefony. Takový tricorder samozřejmě nic nedělá, je pouze ošklivý, bzučí a pro efekt vypisuje informace z fyzikálních senzorů telefonu.

tricorder.png  tricorder.png
Různé podoby tricorderu ze série Star Trek

Qualcomm ovšem minulý týden na CESu trošku zvážněl a vyzval programátory a konstruktéry, aby si protentokrát přestali hrát a vyrobili skutečný zdravotnický tricorder. Měla by to být chytrá krabička s hmotností maximálně okolo dvou kilogramů, která provede základní sken člověka, změří krevní tlak, tělesnou teplotu a diagnostikuje patnáct chorob.

Tricorder by už samozřejmě neměl vypadat jako škaredý voltmetr z 60. let, ale měl by dosahovat rozměrů současného chytrého mobilu. Pokud by se to podařilo, Qualcomm by technologii později jistě rád integroval do svého čipsetu a jako tricorder by se mohl chovat kdejaký telefon. Když už dnes mají smartphony kompas, akcelerometr, gyroskop nebo třeba barometr, neměl by to být z technologického hlediska žádný problém.

tricorder.png
Tricorder musí získávat informace o vašem zdraví neinvazniví cestou. Horečku by tedy měl odhadnout pomocí teploměru, krevní tlakoměr by měl být v samotném tělu telfonu a další nemoci zjistí tricorder třeba analýzou fotografie nebo analýzou výdechu z plic. Rozhodně žádné jehly.

A jen tak na okraj. Komu se to podaří, může v soutěži Qualcomm Tricorder X PRIZE vyhrát deset milionů dolarů.

Diskuze (12) Další článek: Tři nové mini počítače Zbox druhé generace od Zotacu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,