Virtuální realita | Mobility | Rozšířená realita

Qualcomm VR820: brýle pro virtuální realitu fungují bez mobilu i počítače a mají i sledování očí (IFA)

Trh s virtuální realitou teprve startuje, ale kromě hlavních hráčů se velmi rychle objevují další. Mezi dalšími, kteří k VR přistoupili z jiného úhlu a rovnou i s pokročilým konceptem, je společnost Qualcomm.

Referenční platforma Qualcomm VR820 není určena pro připojení k počítači jako HTC Vive nebo Oculus Rift, ani se nejedná o jednoduchý kryt s čočkami jako Gear VR.

Jedná se o mobilní komplet, který obsahuje mobilní čipset se systémem Android (viz Snapdragon VR SDK), AMOLED displej a kromě běžných senzorů i unikátní věci, které jsme očekávali až později v budoucnu. Použitá platforma uvnitř brýlí je Snapdragon 820, přičemž displej má rozlišení 2 880 x 1 440 pixelů. Na jedno oko tak připadá 1 440 x 1 440 pixelů. Frekvence displeje je ale o něco nižší než u konkurence – 70 Hz je takové minimum, Oculus Rift a HTC Vive mají 90 Hz.

vr820front.jpg
Referenční VR brýle Qualcomm VR820 jsou unikátní z mnoha ohledů

Mezi dvě hlavní unikátní vlastnosti patří snímání očí a dvojice trackovacích kamer na přední části brýlí. Snímání očí umožňuje využít techniku, která vykresluje trojrozměrný obraz ve vysokém detailu pouze v malém místě, kam se koukáte a nikoli okolo. Tím lze dosáhnout mnohem efektivnějšího využití výkonu a pochopitelně zvládnutí vykreslování třeba i na displeji s extrémně vysokým rozlišením pomocí průměrné grafiky a dostupného výkonu.

Vzhledem k tomu, že jde o mobilní zařízení, výkonu moc nebude, takže v této oblasti je tento princip nutný mnohem dříve, než třeba u desktopu.

Druhou funkcí jsou dvě kamery na přední straně, které dokážou sledovat ruce a tak využívat možnosti rozšířené reality a sledování vlastních rukou přímo ve virtuálním světě. Jaká ale bude kvalita a přesnost, to teprve uvidíme s prvními testy.

Qualcomm by měl první vývojářské kusy začít dodávat během konce tohoto roku, později pak i pro případné partnery. Jak jsme už zmínili na začátku, jde především o referenční platformu, kterou vyvíjí ve spolupráci s čínským výrobcem Goertek, takže bychom se snad měli dočkat různých modelů od různých výrobců, podobně jako u mobilních telefonů.

Diskuze (4) Další článek: IDC: prodeje tabletů s Windows se do roku 2020 zdvojnásobí na úkor modelů s Androidem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,