První benchmarky ukázaly výkon GTX 1080. Hravě překoná dražší Titan X a Fury X

Nové karty Nvidie s architekturou Pascal ještě nejsou na trhu a pro novináře zatím platí NDA – na recenze si budeme muset počkat do 17. května. I přesto se však na webu Videocardz.com objevily první výsledky z benchmarků. Zatím pochází pouze ze syntetického 3DMarku, nicméně náskok před dalšími kartami demonstrují dobře.

Všechny karty v grafech využívají základní nastavení s původními takty. V případě GTX 1080 je to díky novému GPU Boostu 3.0 frekvence jádra mezi 1 860 a 1 886 MHz.

NVIDIA-GeForce-GTX-1080-3DMark-Performance-V2.png
Výkon ve všech čtyřech testech 3DMark (zdroj: Videocardz.com)

V 3Dmarku ukázala nová karta dvojnásobný výkon ve srovnání s modelem GTX 970 a nejvýkonnější jednočipová karta od AMD s označením Fury X dosahuje tří čtvrtin výkonu nového Pascalu. Efektivitu nové architektury demonstruje i náskok nad Titanem X, který je však v jiné kategorii nejen cenově, ale také spotřebou. Potenciál k přetaktování je potom dobře vidět v dalším testu. Na frekvenci 2 100 MHz je karta téměř o čtvrtinu výkonnější než v případě základního taktu.

Kromě testů se na webu postupně začínají objevovat snímky referenčních modelů, které se dostanou jako tzv. Founders Edititon na trh ještě tento měsíc. K dispozici máme také fotky nového PCB, které odhalilo silnější napájecí kaskádu než v případě modelu GTX 980.

NVIDIA-GeForce-GTX-1080-PCB-3-900x483.jpgZOTAC-GeForce-GTX-1080-PGF-Series.jpg
Vlevo snímek referenčního PCB, vpravo potom první render nereferenčního návrhu od Zotacu. Půjde o tzv. PGF (Prime Gamer Force) řadu umožňující přetaktování a také řízení osvětlení pomocí aplikace (zdroj: Videocardz)

Z dalších snímků potom víme, jak vypadají nové můstky pro novou generaci SLI HB. Vyšší propustnost bude zajišťovat propojení všech čtyř konektorů, z čehož mimo jiné vyplývá, že bude dostupné pouze pro dvě karty. Přímo na fóru výrobce EVGA potom přišlo potvrzení toho, že karty s Pascalem nebudou podporovat troj a vícecestné SLI.

NVIDIA-Pascal-SLI-HB.jpg
Můstek pro SLI HB (High Bandwidth). Nvidia bude dodávat tři verze pro různé vzdálenosti grafik (zdroj: Videocardz.com)
Diskuze (50) Další článek: To chceme i v Česku. UPS v zámoří nabídne sledování balíků v reálném čase přímo na mapě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,