Průlom v technologii e-ink displejů: Zobrazí až 32 tisíc barev

Společnost E Ink, která stojí za stejnojmennými displeji, oznámila poměrně zásadní pokrok ve své technologii tzv. elektronického inkoustu. Jak totiž informoval web Android Authority, displej se zkratkou ACeP (Advanced Color e-Paper) dokáže zobrazovat nejen černou a bílou, ale problémy mu nedělá až 32 tisíc barev.

331162211
Advanced Color e-Paper si poradí s osmi základními a slušným počtem odvozených barev

Přestože použití novinky v počítačích a chytrých telefonech brání dlouhá doba překreslování, uplatnění si může najít typicky v e-knihách, které by mohly nově nabídnout pohodlné čtení magazínů či knih více založených na obrázcích, mohou vznikat reklamní elektronické panely atp.

Firma vylepšila současný proces elektroforézy, kdy jsou barevné pigmenty zapouzdřeny v malých kapslích s názvem microcups a plní funkci pixelů. Když se tyto struktury dostanou do styku s elektrickým napětím, vybraný pigment se přesune na vrch obalu a stane se viditelným.

V kapslích displeje ACeP se ale kromě bílého a černého pigmentu nachází i několik dalších.

Výhody i nevýhody zůstávají stejné

Mezi nesporné klady ACeP a e-ink displejů obecně patří fakt, že elektrickou energii spotřebovávají pouze tehdy, když je obraz obnovován. Statický obraz je tedy možné zobrazovat prakticky bez spotřeby elektrického proudu.

S použitím pigmentů souvisí i další výhoda - jejich čitelnost. Obsah e-Ink displejů je totiž možné bez problémů rozeznat iv neobvykle světlých podmínkách, řekněme na pláži.

Na druhou stranu, elektronický papír se vyznačuje malým rozlišením (150 bodů na palec) a pomalou obnovovací frekvencí. Obnovení obsahu na displeji trvá v průměru dvě sekundy.

Stejně není dokonalá ani interpretace barev. Zatímco odstíny červené a žluté jsou pěkně syté, ACeP má zatím problémy s modrou a zelenou.

Diskuze (37) Další článek: Foxconn propustil další lidi z výroby, celých 60 000 z nich nahradí roboti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,