Technologie | Sluchátka

Prototyp sluchátek dokáže ovládat mobilní telefon jen pomocí úsměvu

Tato sluchátka dokážou rozpoznat, jaký výraz člověk má na tváři, a převést jej do ovládacích pokynů pro smartphone. Můžete tedy jen pomocí úsměvu například zvednout hovor nebo poslat někomu emoji.

Zatím se jedná o prototyp, která má na svědomí výzkumník Denys Matthies. Sluchátka jsou vybavena elektrodami, které dokážou pomocí elektrického pole rozpoznat tvar ušního kanálu člověka. Ten se nepatrně mění podle určitých výrazů, které člověk na tváři má.

Zatím sluchátka dokážou rozpoznat s 90% přesností pět různých výrazů – úsměv, mrknutí, vytváření zvuku „ššš“, otevření pusy a naklonění hlavy. Člověk k těmto jednotlivých gestům může přiřadit jednotlivé pokyny, například že po naklonění hlavy začne hrát hudba nebo že otevření pusy zobrazí sms.

Podobná technologie se podle jejího tvůrce může hodit lidem, kteří mají omezenou pohyblivost končetin nebo pro řidiče. „Nechceme nahradit současné metody ovládání, jen je chceme doplnit,“ řekl Matthies webu New Scientists. Dodal také, že je třeba ještě spousta práce, ale něco jako odpovídání na hovory pomocí úsměvu bude skutečně brzy možné.

Diskuze (3) Další článek: Google Mapy vs. Mapy.cz: Kdo to dělá lépe?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,