Chytrá domácnost | Raspberry Pi | Google Home

Proměnili jsme Raspberry Pi v chytrou hlasovou asistentku Google Home

  • Google uvolnil nástroje pro vývojáře Assistent SDK
  • Mohou hlasovou asistentku zavést do vlastního hardwaru
  • Google nechce, aby byl jeho Home jediný svého druhu

Google loni na podzim vypustil do prodeje své chytré reproduktory Home s hlasovou asistentkou, které měly zaútočit na konkurenční systém od Amazonu. Na rozdíl od předchozích experimentů, vzpomeňme třeba na dnes již zapomenutý přehrávač Nexus Q, však má tentokrát Google širší vizi a spíše než o Home mu jde o samu asistentku, kterou chce dostat i na podobná zařízení dalších výrobců.

Home je tedy pouze vstup na scénu, ochutnávka technologie jako takové a referenční zařízení – stejně jako kdysi telefony Nexus.

Google Assistent SDK: Repráček Home nemusí být jediný svého druhu

Před pár dny to firma z Mountain View potvrdila černé na bílém, když představila Google Assistent SDK. Balík nástrojů pro vývojáře má umožnit nasazení jeho hlasové asistentky na libovolném hardwaru, který si nějaký další výrobce vymyslí.

Takže pokud na to výrobci opravdu uslyší, mohli bychom se v příštích měsících a letech dočkat nejen malých bílých repráčků s logem G, ale třeba i lednicí s identickou technologií, anebo chytrým zrcadlem v koupelně.

Proměňte v Google Home třeba Raspberry

Ostatně geekové a bastlíři si to celé mohou vyzkoušet už dnes, Google totiž na vývojářský web umístil i funkční demo napsané v Pythonu, které je určené pro spuštění jednoduchého prototypu na oblíbeném armovém minipočítači Raspberry Pi 3.

Když k němu připojíte USB mikrofon, reproduktor a vše nastavíte pomocí jednoduchého návodu krok za krokem, budete si moci vyrobit (tak trochu) Google Home, aniž byste za něj museli utrácet 4 000 korun (předpokládaná cena na Alze).

To „tak trochu“ přitom znamená, že k dokonalosti, vedle hezkého těla a povedených reproduktorů, bude chybět hlavně zvukový procesor, který neustále poslouchá a čeká, dokud nezachytí frázi „Ok, Google.“

Namísto toho celý systém spustíte v příkazové řádce Raspberry Pi a pro poslech klepnete na ENTER. Je pouze na vývojáři, jak by vlastně pokládání dotazů implementoval – jestli tlačítkem, anebo stejně jako Google permanentním poslechem.

Jelikož mám doma jak Google Home, tak Raspberry Pi 3, musel jsem si komerční asistentku i prototyp vyzkoušet položené vedle sebe a vy se na výsledek můžete podívat ve videu níže.

Dočkáme se asistentky prolezlé celou domácností?

Vstup na další hardware potřebují podobní chytří asistenti pro domácnost jako sůl, rozšíří to totiž a snad i urychlí celkový vývoj. V tomto směru se totiž Google zatím moc nepochlapil a Google Home sám o sobě i půl roku po uvedení na americký trh zůstává pořád zajímavostí pro early adoptery.

Teprve nyní Google začíná pomalu podporovat vícero účtů, takže asistentka pozná, kdo z rodiny na ni vlastně mluví a komu má tedy přečíst třeba úkoly z kalendáře. A hlavně, hromadu praktických věcí stále nezodpoví. Namísto toho uslyšíte jen: „Not yet implemeneted“ nebo třeba „I can’t send text yet.“ Bohužel se to týká třeba i diktování SMS, což by jinak bylo velmi praktické.

Je to zvláštní i s ohledem na to, že toto všechno už zvládne hlasová asistentka Googlu na Androidu a ke všemu v češtině, která je zatím Homu cizí. Je to však právě asistenční služba na Androidu, která dává tušit, že až bude Google Home (a snad tedy i další krabičky ostatních výrobců) umět to samé, bude to fungovat velmi dobře.

Do té doby bude v českém kontextu Home především povedený a hlasem ovládaný hudební přehrávač z Play Music a Spotify, který se zároveň v domácí síti chová jako Chromecast. V každém případě, teď si ho můžete nasimulovat na svém Raspberry Pi 3.

Levný základ chytré domácnosti? Vyzkoušejte Google Home Mini

Diskuze (27) Další článek: Podívejte se na fúzní reaktor Tokamak ST40

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,