Apple | Čipy | MacBook

Proč nové MacBooky Pro nepodporují 32 GB operační paměti? Může za to Intel i Apple

Po uvedení nových MacBooků Pro se objevily negativní komentáře mnoha „profesionálů“, kterým nevyhovuje omezení konfigurace s maximálně 16 GB operační paměti. Starší MacBooky Pro totiž mohly mít až 32GB operační paměť.

Podle neoficiálních informací to má dva důvody. Jedním z nich je samotné omezení mobilní architektury použitých variant čipů Skylake, která ve spojení s paměťmi LPDDR3 podporuje kapacitu maximálně 16 GB. Pokud by Apple chtěl podporu 32 GB paměti, musel by zvolit vyšší řadu procesorů, což by znamenalo tlustší a těžší design, včetně vyšší spotřeby a tím pádem nižší výdrže. Apple tak zvolil variantu umožňující tenčí a lehčí konstrukci s delší výdrží.

Intel-Coffee-Lake-Roadmap.jpg
Neoficiální roadmapa Intelu pro mobilní čipy

Nová generace mobilních čipů Kaby Lake už bude 32 GB operační paměti LPDDR4 podporovat, ale pravděpodobně pouze u řady U (TDP 15 W). Aktualizovaných MacBooků Pro ve variantě s 32 GB operační paměti se tak možná dočkáme až v roce 2018, kdy by měly být k dispozici mobilní 14nm čipy Intel s architekturou Coffee Lake nebo 10nm Cannon Lake (nástupce Kaby Lake).

Diskuze (51) Další článek: Takto bude vypadat nové sídlo Nvidie. Líbí se vám víc než ufo Applu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,