Bezpečnost | Hacking

Pozor na podvodné SMS zprávy z Alzy. Nákup za 500 Kč nevyhrajete, o peníze spíš přijdete

Před několika dny jsme psali o podvodných SMS zprávách, které se vydávají za oficiální oznámení České pošty a nyní se stejný problém týká i Alzy. Největší český e-shop na svých stránkách upozorňuje, že náhodným lidem může dorazit zpráva slibující 500 Kč na nákup.

Text zprávy zní následovně: „Vyhravate nakup v hodnote 500,- Kc. Pokud do 12 hodin provedete objednavku přes nasi aplikaci, bude zcela ZDARMA. AlzaApp: http://alza-shop.online/AlzaApp.apk“. Vzhledem k podobnosti se zprávami, které se tváří jako od České pošty, se dá předpokládat, že pochází ze stejného zdroje. I zde například najdeme doménu .online.

I v tomto případě tedy s největší pravděpodobností jde útočníkům o infikování smartphonu malwarem, který má za úkol odcizit osobní data včetně platebních údajů. Primárně jde o malware vytvořený pro internetové bankovnictví německých bank, zároveň ale umí naservírovat i formulář pro zadání údajů o platební kartě. Ten může nezkušený uživatel vyplnit a data tím odeslat přímo útočníkovi.

Diskuze (13) Další článek: Studenti ve Spojených státech nesmí používat Macbooky s Touch Barem u zkoušek. Radí jim s odpověďmi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,