Postavte si počítač: 7 ukázkových sestav

Udělejte si počítač přesně podle svých představ nebo finančních možností! Na sedmi příkladech vám poradíme, z jakých komponent se aktuálně vyplatí stavět.

Stavba vlastního počítače má stále smysl. Můžete si postavit přesně takový počítač, jaký potřebujete, a své finanční prostředky proměníte v co nejvíce počítačového výkonu. Budete mít přitom mnoho možností a svůj stroj si můžete vylepšovat i v budoucnu. Dobře poskládaný počítač vám vydrží mnohem déle než notebook a za stejnou cenu poskytne více výkonu. Dnes vám poradíme, z čeho se aktuálně vyplatí počítač postavit.

Možných konfigurací je nespočet. Připravili jsme sedm ukázkových sestav pro různá zaměření, které vám mohou být vodítkem a inspirací. Finální osazení svého počítače si pochopitelně můžete přizpůsobit podle osobních preferencí.

V součtu ceny záměrně uvádíme zvlášť cenu za operační systém. Základní OEM licence systému Windows 8.1 vyjde přibližně na 2700 Kč a je vázaná k nakoupenému hardwaru, tedy nově sestavenému počítači. Stojí za zvážení příplatek několika stovek za klasickou „krabicovou“ verzi s přenosnou licencí. U obou máte možnost přechodu zdarma na Windows 10, ale licence zůstává zachována. Za úvahu samozřejmě také stojí volba Linuxu.

Odkazy na produkty uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu Alza.cz. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

Kancelářské PC: na svižnou práci za deset tisíc

Na kancelářskou práci v dnešní době stačí kdejaký levný procesor. Cílem u takového počítače je dosáhnout nízké ceny a takového výkonu, který umožní rychlou práci s internetem a kancelářskými aplikacemi.

843481188 
Pentium je sice základní procesor, ale pro kancelářské PC má výkonu více než dostatek

Optimálním základem je procesor Intel Pentium, momentálně ještě stále na architektuře Haswell (nová generace Pentií by se snad mohla objevit na podzim). Od základní desky stačí požadovat digitální výstup z integrované grafické karty, jelikož monitorů s čistě analogovým vstupem již dnes na trhu moc není, a dostatek portů USB. Nejlépe už rychlých USB 3.0. Operační paměti bohatě stačí 4 GB, v tomto případě jsem zvolil zcela dostačující základní modul od Kingstonu.

Seznam komponent a orientační cena
Procesor: Intel Pentium G3250 1 600 Kč
Grafická karta: integrovaná v procesoru (Intel HD) -
Základní deska: MSI H81M-E34 1 400 Kč
Operační paměť: Kingston Value 4 GB 1600 MHz CL11 780 Kč
SSD: Crucial BX100 120 GB 1 900 Kč
HDD: - -
Zdroj: Seasonic OEM 350 W 1 000 Kč
Skříň: SilentiumPC Brutus S20 700 Kč
Celkem: 7 380 Kč
Optická mechanika: Asus DRW-24F1ST 400 Kč
Operační systém: Windows 8.1 2 700 Kč
Celkem s OS a mechanikou: 10 480 Kč

Nyní se dostávám ke kritickému bodu, který si myslím, že je důležitý už i u kancelářského počítače. Tím je osazené 120GB SSD. Pokud se jedná vyloženě o kancelářský stroj, jsem toho názoru, že SSD je kapacitou naprosto dostatečné a hlavně dokáže veškerou činnost významně zrychlit.

422631393 
Opravdu potřebujete terabajt prostoru? Tušíme, že do pracovního PC bude naprosté většině uživatelů 120GB SSD stačit. Odměnou jim bude rapidní zvýšení rychlosti oproti běžnému disku

O napájení všech komponent se stará ověřený zdroj Seasonic OEM s výkonem 350 W. Pokud připočítáme operační systém a optickou mechaniku (uvedl jsem Asus, se kterou mám nejlepší zkušenosti, co se provozních vlastností týče), vychází taková konfigurace jen na něco málo přes deset tisíc korun. Je vhodné připomenout, že desktopové komponenty poskytnou daleko více výkonu než cenově srovnatelný notebook. A to i když připočtete cenu za nějaký základní Full HD monitor.

951143762 
Počítač můžete zabalit i do malé elegantní skříně. Vyjde to jen o pár stovek dráž.

Pokud požadujete menší rozměry s tím, že lze počítač umístit naležato i na výšku, navrhl jsem i konfiguraci s mini-ITX deskou a skříní, se kterou mám rovněž víceméně jen pozitivní zkušenosti (bez problému se v ní uchladí s BOX chladičem i běžné Core i5). Místo klasické mechaniky je zvolena mechanika typu slim. Taková konfigurace vyjde pouze o zhruba 600 Kč dráž než v běžných rozměrech microATX skříně.

 
Seznam komponent a orientační cena
Procesor: Intel Pentium G3250 1 600 Kč
Grafická karta: integrovaná v procesoru (Intel HD) -
Základní deska: MSI H81I 1 800 Kč
Operační paměť: Kingston Value 4 GB 1600 MHz CL11 780 Kč
SSD: Crucial BX100 120 GB 1 900 Kč
HDD: - -
Zdroj: dodáván se skříní -
Skříň: Chieftec FI-01B-U3 1 850 Kč
Celkem: 7 930 Kč
Optická mechanika: Samsung SN-208FB 450 Kč
Operační systém: Windows 8.1 2 700 Kč
Celkem s OS a mechanikou: 11 080 Kč

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,