Bezpečnost | HTTPS

Poprvé v historii je víc než polovina webového trafficu šifrovaná

Přechod ke kompletně šifrovanému webu je na půli cesty – během posledních týdnů probíhala poprvé v historii větší část internetového provozu šifrovanou komunikací prostřednictvím HTTPS. Vyplývá to z dat, které přinesl web Let’s Encrypt, jenž data čerpá z telemetrických údajů poskytovaných Mozillou.

Scrn-02-22-001.png
Na konci ledna byla poprvé větší část webového trafficu šifrovaná (zdroj: Let's Encrypt)

Přes 50 % komunikace bylo poprvé šifrováno podle statistik Mozilly na konci letošního ledna a aktuálně je to asi 51,4 %. Jen pro srovnání, v lednu loňského roku bylo šifrováno asi 41 % webového trafficu.

A zatímco díky Mozille víme, kolik provozu na webu probíhá šifrovaně, díky Googlu a jeho Transparency Reportu víme, jak rychle přibývá webů využívajících HTTPS v jednotlivých zemích. Největší nárůst od roku 2015 zaznamenalo Rusko, kde bylo v roce 2015 šifrovaně načteno asi 28 % stránek, aktuálně je to už 55 %. Naopak pozadu je například Japonsko, kde je přes HTTPS využíváno asi 36 % stránek.

Scrn-02-22-002.png
Rozšíření HTTPS v jednotlivých zemích. Plnou velikost zobrazte kliknutím (zdroj: Transparency Report)

Díky šifrované webové komunikaci jsou uživatelé chráněni před odposlechnutím hesel, krádežím cookies či útokům typu man-in-the-middle. Na druhou stranu ale HTTPS přináší i nevýhody jako je nemožné komprimování obsahu pro šetření přenesených dat.

úvodní ilustrace: Sean MacEntee (CC BY 2.0)

Diskuze (9) Další článek: Nakreslete obrys kočky a umělá inteligence vyrobí její fotografii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,