Apple | iPhone

Pokud se sejde oprava chyby Spectre a starší baterie, iPhone může přijít o 40% výkonu

Uživatelé starších iPhonů mohou v těchto dnech pocítit výrazné zpomalení. V případě, že ve svém zařízení mají baterii s vyšším opotřebením, o snížení frekvence procesoru se postará nová funkce z předchozí aktualizace, která kompenzuje nízké špičkové napětí. Další zpomalení potom bude mít na svědomí včerejší oprava chyby Spectre.

Tyhle patálie se budou týkat především uživatelů iPhonu 6, kde je zpomalování procesoru kvůli opotřebované baterii nejvýraznější. Podobně výrazně se zde potom projeví i včerejší update, v němž Apple upravil práci s pamětí tak, aby byl systém odolný vůči chybě Spectre. Výsledky měření před posledním updatem a po něm se objevily na webu melv1n.com.

Jako testovací nástroj posloužil Geekbench 4. V jednojádrovém výkonu přišel iPhone 6 po updatu o 41 procent, ve vícejádrovém potom o 39 procent. V některých dílčích testech potom skóre kleslo více než o polovinu.

01.JPG
Podle webu melv1n.com došlo k výraznému zpomalení iPhonu 6 po aktualizaci na verzi iOS 11.2.2. Do hry se však s největší pravděpodobností zapojil i throttling procesoru kvůli opotřebení baterie

Autor testů bohužel nedodává informace o opotřebování baterie. Díky tomu by bylo možné stoprocentně potvrdit, že za takto výrazným zpomalením stojí jak throttling procesoru, tak oprava chyby Spectre. Je to ale velmi pravděpodobné.

Samotný dnešní update opravující Spectre by neměl mít tak výrazný dopad na výkon. Při našel testu na iPhonu SE bylo dokonce skóre po updatu vyšší. Do hry se zde totiž nezapojil throttling procesoru, baterie i po dvou letech vykazuje pouze sedmiprocentní pokles kapacity.

WhatsApp Image 2018-01-12 at 10.59.58.jpegWhatsApp Image 2018-01-12 at 10.59.54.jpeg
Na iPhone SE má update s opravou Spectre nulový či opačný dopad. V Geekench 4 jsme naměřili vyšší skóre

Podělte se s vlastními výsledky:

Budeme rádi, když nám do diskuze dáte vědět, jak se update projevil na vašem iPhonu. V ideálním případě si z App Store stáhněte Geekbench 4 (29 Kč) a spusťte jej před updatem na verzi 11.2.2 a po něm. Zároveň připojte informace o modelu telefonu a třeba i parametry baterie. K jejich získání se bude hodit bezplatná aplikace Battery Life.

Diskuze (16) Další článek: Facebook čekají velké změny. Mark Zuckerberg se chce vrátit ke kořenům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,