Hudba, filmy, seriály | Warez | Pirátství

Podle evropského průzkumu je warez spíše okrajovou záležitosti. Jak často stahujete filmy?

Evropská kancelář EUIPO, která dohlíží na autorská práva na starém kontinentu, vyzpovídala Evropany (PDF) a ptala se jich mimo jiné na to, jaký mají názor na pirátství. Jak to dopadlo?

Až takoví piráti zase nejsme. Podle dotazníků si ve warezu libuje v průměru pouze 10 % Evropanů, přičemž silnější zastoupení je u kritické věkové skupiny 15-24 let, která ve velkém stahuje třeba seriály (27 % přiznalo, že v posledním roce sledovalo nějaký warez). Další silnější skupinou je pak 25-39 let (18 %). V podstatě se tedy jedná o generace, které už dospívaly na internetu, mají zpravidla slušné internetové připojení a technické znalosti. Jsme to prostě my.

567658299
Warezí internetová generace

A proč newarezí více Evropanů? I na to se statistici ptali. Ve většině případu zněla odpověď asi tak, že nemají potřebu, protože obsah najdou i legální cestou (Netflix aj.). Polovina respondentů se pak bojí trestu (ne všude jsou tak vágní podmínky jako u nás) a do třetice svou roli sehrála i špatná zkušenost (leckdo stáhl něco úplně jiného, malware, špatná kvalita apod.).

889330276
Proč většina nestahuje warez?

Mnozí Evropané se také domnívají, že by mělo být v pořádku stahování warezu jen pro svoji potřebu (takto se zatím pohlíží na audiovizuální pirátství u nás) a také souhlasí s tím, že může být stažení warezu jakousi únikovou strategií. Tedy si legitimizují stahování pirátských kopií z důvodu, že neexistuje legitimní zdroj. Ostatně to je velmi rozšířený argument i u nás, kde je nabídka online videopůjčoven slabší, a tak si náročnější divák kopii raději stáhne z ilegálního zdroje.

Diskuze (28) Další článek: Bastlíři, zbystřete! Blíží se pražský Arduino Day

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,