Podívejte se, jak bude vypadat nový Stream, Lidé.cz a další

Český Seznam vypustí na podzim hromadu novinek. Představí nový Stream bez uživatelských videí, „papírový“ E-mail a Lidé.cz se promění v jednoduchou kulatou seznamku.

Český Seznam bude mít perný podzim, v následujících několika týdnech a měsících totiž plánuje představit nový Stream, novou seznamku Lidé.cz, nabídne také nový facelift webového pošťáka a nakonec řadu mobilních aplikací pro iOS a Android. Upřímně si nevybavuji, kdy Seznam naposledy představil tolik novinek během jednoho dne.

Nový Stream se promění v internetovou televizi

Změny jsou opravdu hloubkové a koncepční, rozhodně nejde jen o proměnu několika barviček. Videoportál Stream tak metamorfuje v internetovou televizi, která bude vysílat pouze vlastní tvorbu. Tím to ale nekončí, změní se totiž i způsob vysílání. Samozřejmě si budete moci jak doposud spustit libovolný pořad z databáze, Stream ale bude díky playlistům fungovat tak trochu i jako lineární televize. Když jej tedy navštívíte a přehrajete první pořad, na jeho konci na vás vyskočí reklamní šot a posléze se začne přehrávat další obsah.

Nový Stream.png
Toto je nový Stream s HTML5 přehrávačem a naprostým minimem rušivých elementů

Autoři slibují, že Stream nabídne ke konkrétním pořadům i kontextové informace. V ideálním případě by to mělo fungovat třeba tak, že aktuální díl gastronomického seriálu nabídne vedle videa samotného také textový recept. Možných scénářů je samozřejmě více. Pořad o cestování by mohl být doprovázen mapou a fotografiemi popisovaného místa a tak dále.

Nový Stream.png Nový Stream s kontextovým obsahem.png
Nový Stream nabídne pouze profesionální pořady a kontextové informace – třeba podrobný recept u pořadu o vaření

Z technologického hlediska bude Seznam preferovat HTML5. Flash Player zde bude jen z důvodu kompatibility, pakliže by měl některý ze starších prohlížečů nějaké problémy. Design webu bude striktně responzivní, webový Stream tedy v optimalizované podobě spustíte jak na desktopu, tak na malém tabletu a mobilu. Osobně mi chybí jediné. Ani nový Stream nenabídne možnost vložení videa do svých stránek.

Stream na iPhonu.png Stream na iPhonu.png
Aplikace Stream pro iPhone

Majitelé zařízení s iOS a Androidem pak získají samostatnou aplikaci. Nového Streamu bychom se měli dočkat 15. října.

Lidé.cz se promění v seznamku

Ještě výraznější proměna postihne jeden z prehistorických českých webů Lidé.cz, který doposud fungoval jako komunitní služba, kde jste mohli hodnotit profily uživatelů a vstupovat do rozsáhlých diskusních fór a chatů.

Noví Lidé si z těch původní berou jediné – katalog uživatelských profilů. Vše ostatní včetně fór nadobro zmizí a web se tak na začátku listopadu promění spíše v seznamku, která by mohla více zaútočit třeba na Badoo.

Noví Lidé.cz.png
Z původního webu Lidé.cz nezůstal kámen na kamení – jen základní uživatelské profily a fotografie, kolem kterých se nyní vše točí

Celý web projde odtučňovací kúrou a to včetně profilů. Na rozdíl od ostatních seznamovacích serverů nebudete vyplňovat žádné dotazníky, až tak okatou seznamkou totiž web být nechce. Profil se bude skládat z fotografie, přezdívky, základních informací a ještě snad z krátkého odstavečku s popiskem. Vše ostatní musí případný zájemce poznat z fotografií, kolem kterých se vše točí.

Noví Lidé.cz .png Noví Lidé.cz apliakce pro mobil.png
Zeď s nahranými fotografiemi oblíbených lidí (nemáte prosím telefon na ta dvě slunící se děvčata?) a mobilní aplikace, na které vynikne ještě druhý rozměr služby, tedy komunikace s kontaktem.

V jednoduchém vyhledávači tedy najdete protějšek, budete ho sledovat a v lepším případě si spolu začnete psát. Když protějšek nahraje fotografii, uvidíte ji na zdi lidí, které sledujete, ale tím to končí. Žádné extra funkce, které prý nakonec nikdo nepoužívá. Prostě docela vzdušná a jednoduchá komunikační a seznamovací služba s vlastní mobilní aplikací opět pro iOS a Android s možností nahrávání fotografií na zeď.

Noví Lidé.cz.png
Takhle vypadají Lidé.cz v testovacím neveřejném provozu

Pokud si pamatujete na web Lidé.cz ještě z 90. let, jistě se mnou budete souhlasit, že se vlastně tak trochu vrací ke svým kořenům a bude to opět především katalog, sic seznamovací.

Nový E-mail chce vypadat jako papírová pošta

Poslední velkou proměnou projde webový pošťák. Seznam v průběhu října nabídne zpočátku jen alternativní grafické téma, které má být absolutně jednoduché a má evokovat klasickou papírovou poštu včetně efektní animace při odesílání, kdy se list papíru s textem sbalí do obálky. Teprve podle toho, jak se vzhled zalíbí uživatelům, se pak Seznam rozhodne, co s ním udělá dál. My si nové téma vyzkoušíme na své schránce co nevidět, takže vám brzy ukážeme, jak se ovládá.

Nový E-mail.png
Nové spartánské téma E-mailu bude zpočátku volitelné

Nový e-mail je opravdu velmi odvážný krok, sází totiž na to, že drtivá většina uživatelů nepotřebuje nic jiného než odeslat a přečíst e-mail. Nový webmail tedy určitě nebude pro poštovní geeky s Gmailem vyzbrojeným hromadou doplňků, ale hlavně pro normální smrtelníky, kteří neštítkují, nevlaječkují a ani nerozřazují do složek. Jelikož má u nás Seznam největší webmail, lze tušit, že má i dostatek telemetrických dat a ví, co lidé opravdu používají.

Nový E-mail a náhled souborů.png Mobilní aplikace E-mail.png
Zobrazení náhledu přílohy a prototyp uživatelského rozhraní mobilní aplikace

Pošťák se obejde bez štítků, vlaječek a bude pracovat pouze se základními složkami. Vlastní nevytvoříte. Namísto toho ale nabídne náhledy příloh. Vedle obrázků to budou také PDF a kancelářské formáty Microsoftu i ODF. Když vám tedy dorazí v příloze třeba soubor z Excelu, pod zprávou se zobrazí obrázek s tabulkou z první strany sešitu. Stejně tak se zachová PDF a další vícestránkové dokumenty.

Spartánsky jednoduchý e-mail od Seznamu bude opět k dispozici i jako mobilní aplikace pro iOS a Android.

Seznam chce mít aplikaci pro každou službu

Jak vidno, všechny nové služby od Seznamu budou mít svoji aplikaci pro mobil. Vedle Streamu, Lidí a pošťáka hodlá firma do Vánoc uvést mobilní aplikace pro většinu svých klíčových služeb. Je to určitá změna myšlení, Seznam totiž v minulosti aplikace spíše ignoroval a nabízel naopak mobilní verze svých webů a aktuálně pak jednotné responzivní designy, které se roztáhnou dle velikosti displeje. Brzy se tedy dočkáme mobilní aplikace pro Sbazar, Firmy.cz, čtečky bulvárního Super.cz i sportovního Sport.cz.

Firmy.cz.png Sbazar.png Sport.cz.png Super.cz.png Reklamní formát.png
Prototypy aplikací Firmy.cz, Sbazar.cz, Sport.cz a Super.cz. Na konci pak ukázka nového reklamního formátu pro aplikace Seznamu. 

Cílovými platformami budou v první vlně iOS a Android, majitelé Windows Phone se ale mohou už brzy těšit i na nové Mapy.cz. Jsou rychlé a fungují stejně jako na ostatních systémech. Liší se pouze uživatelským rozhraním, které respektuje styl mobilního Windows.

Mapy.cz pro Windows Phone.png Mapy.cz pro Windows Phone.png
Mapy.cz pro Windows Phone se brzy objeví ve Storu

Seznam se v poslední době opravdu snaží. Představil nové mobilní mapy s jedinečnými turistickými mapami a začal vyrábět vlastní Street View. Zároveň se nebojí riskantních operací a konečně výrazně říznul do zaprášených Lidí, které svou koncepcí v mnohém připomínaly komunitní weby z počátku století. Seznam zároveň využil nedostatku na českém YouTubu, kterému chybí lokální periodické pořady s profesionální produkcí, a nabídne tedy vlastní internetovou televizi, kde už nebudou autorské pořady pouze doplňkem, ale vlastně jedinou náplní.


Poznámka pod čarou: Seznam přítomné novináře úzkostlivě upozorňoval na skutečnost, že vše co vidí, jsou stále prototypy ve vývoji, i když jsou třeba z velké části už poměrně funkční. Konečná podoba webů a aplikací tedy může být ještě trošku jiná. Ostatně určitě záleží i na vás. Líbí se vám proměna? Máte námitky? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem a třeba budete vyslyšeni. 

Diskuze (95) Další článek: iOS 7 má technologii pro chytrý přenos dat skrze více sítí zároveň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,