Plánujete nákup nového procesoru? Pozor, Windows 7 a 8.1 budou mít brzy problém

Microsoft na svém blogu oznámil, že přestane podporovat starší verze Windows včetně Windows 7 a Windows 8.1 na nových procesorech, přičemž postupně začne už u nové generace procesoru Intel Core Skylake.

Důvodem je podle Microsoftu v případě Sedmiček návrh samotného jádra, jehož vývoj začal již před deseti lety a příliš nepočítá se současnou architekturou SoC, kdy jsou všechny komponenty v rámci jednoho čipsetu chytře optimalizované a jejich firmware musí speciálně emulovat různé rutiny, které očekávají naopak starší Sedmičky. Kvůli této mezivrstvě nemůže dle svých slov Microsoft docílit vyšší výdrži, výkonu, rychlejší komunikaci na vnitřních sběrnicích aj.

Suma sumárum, nové generace procesorů budou ze strany Microsoftu podporované jen na Windows 10. Majitelé starších verzí Windows o obecnou podporu OS samozřejmě nepřicházejí, nicméně se bude týkat pouze staršího hardwaru. Jinými slovy, pokud si pořídíte nejnovější železo a nainstalujete na něj Sedmičky, Redmond již nehodlá garantovat bezproblémový běh.

Jelikož firmy migrují na nové počítače přeci jen pomalu, Microsoft počítá se seznamem certifikovaných zařízení s novými procesory Skylake, u kterých bude garantovat bezproblémový chod i s Windows 7.

Samotné ukončení podpory automaticky neznamená, že operační systém na novém procesoru nespustíte, nemusí ale rozumět některým optimalizacím, které se mají postarat o lepší spotřebu, akceleraci všemožných rutin a další specifické funkce, které vyžadují, aby s nimi aktivně spolupracoval i samotný operační systém.  

Diskuze (126) Další článek: Computer 2/16: velký test mini-ITX skříní a batohů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,